Kolinda: Protiv sam revizije Vatikanskih ugovora, vjera mi je moralni kompas

Kolinda: Protiv sam revizije Vatikanskih ugovora, vjera mi je moralni kompas
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović danas je na tradicionalnom Molitvenom doručku povodom devete godišnjice uspostave Sisačke biskupije gdje će održati i uvodno predavanje.

Kako je kazala, prvi je put na tom Molitvenom doručku.

"Vjera mi je bitna komponenta i moralni kompas. Ja nisam za reviziju Vatikanskih ugovora. To bi bio opasni presedan u međunarodnom pravu, osim ako obje strane nisu zaključile da bi trebalo doći do revizije iz određenih praktičnih razloga", rekla je novinarima prije početka.

Neposredno prije početka Molitvenog doručka, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako joj je zadovoljstvo sudjelovati u toj vjerskoj manifestaciji.

"Ovo mi je zapravo prvi Molitveni doručak u Hrvatskoj, a sudjelovala sam u Sjedinjenim Američkim Državama, na mnogim molitvenim doručcima", rekla je i napomenula kako će naglasak njezina izlaganja biti na ulozi žene u politici i crkvi budući da je i njoj osobno vjera "važna komponenta života i svojevrsni moralni kompas".

"Zato ću govoriti o ulozi vjere u životu političara i o ekumenskom dijalogu, koji može biti primjer i nama političarima kako rješavati pitanja dijalogom", istaknula je.

Tradicionalni Molitveni doručak održan je u Sisačkoj biskupiji šestu godinu za redom u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Sisački biskup mons. Vlado Košić rekao je kako je Molitveni doručak okupio najodgovornije ljude iz civilnog sektora, politike, znanosti, kulture, kao i dužnosnike crkve.

Uz biskupa i njegove suradnike bili su tu i kanonici, dekani, arhiđakoni, zatim saborski zastupnici župani, deset gradonačelnika, 27 načelnika općina i drugi.

"Sve naše teme dosad su bile vezane uz ulogu vjernika u politici. Imamo čast da naša razmišljanja ovaj put podijelimo i s našom predsjednicom. Riječ je o temema koje se tiču svih nas, na dobro našeg puka i svih vjernika naše biskupije. Svojom molitvom nastojimo u tome pomoći. Koristimo priliku da na temelju kršćanskog usmjerenja tražimo neka rješenja. Naša je predsjednica vjernica i drago nam je da imamo vjernike u politici, od kojih i očekujemo da se ponašaju kao vjernici kršćanskog morala i socijalnog nauka crkve", rekao je biskup Košić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je također je ustvrdio kako bi se političari trebali ponašati sukladno katoličkim, ali i općim ljudskim vrijednostima.

"Moramo prije svega biti ponizni, pravedni i odgovorni u svom poslu. To nije jednostavno, jer u politici često ima i drugačijih promišljanja i postupaka. Vjerujem da i ovaj molitveni doručak doprinosi rješavanju takvih dilema", rekao je Žinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara