Kolinda zbog Šeksove izjave raspustila Komisiju za pomilovanja

Kolinda zbog Šeksove izjave raspustila Komisiju za pomilovanja

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar- Kitarović nakon sastanka s članovima Komisije za pomilovanje povukla je odluku kojom je prošle godine Komisija imenovana.

To znači da formalno komisija nije smijenjena, ali je prestala postojati. Iako je Komisija raspuštena, odluke koje su donijeli i dalje su važeće.

"Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 4. i članka 106. Ustava Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 56/90, 135/97, 113/00, 28/01, 76/10 i 5/14 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske), predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o prestanku važenja Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pomilovanje Republike Hrvatske.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pomilovanja („Narodne novine“, broj 79/15) te prestaje mandat predsjedniku Komisije, svim članovima Komisije i tajniku Komisije", stoji u priopćenju predsjednice.

Derenčinović: Šeksova izjava razlog je predsjedničine odluke o prestanku mandata Komisije

Predsjednik sad već bivše Komisije za pomilovanja predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, profesor Davor Derenčinović u petak je Hini rekao da je izjava Vladimira Šeksa da je utjecao na komisijin rad jedini razlog odluke predsjednice o prestanku mandata Komisije.

"Isključivi razlog je izjava gospodina Šeksa da je utjecao na rad Komisije te je zbog toga sam rad Komisije do te mjere kompromitiran da je nastavak njezinog rada bio krajnje upitan, a samim tim i ustavne i zakonske ovlasti predsjednice Republike u pogledu pomilovanja", kazao je Derenčinović Hini nakon što je Pantovčak objavio odluku.
 
Prethodno su svi članovi komisije bili na razgovoru kod predsjednice Republike, a Derenčinović ističe da Grabar-Kitarović ni u jednom trenutku nije dovela u pitanje rad same Komisije čije odluke i dalje ostaju na snazi.
 
"Predsjednica nije od nas htjela tražiti ostavke jer smatra da su sve naše aktivnosti bile časne i poštene, a odluke donesene na temelju činjenica s kojima smo raspolagali, ispravne i opravdane", kazao je te ponovio kako je jedini razlog predsjedničine odluke Šeksova izjava.
 
Javnosti su, naime, od 25 pomilovanih, kontroverzna bila pomilovanja za gospodarski kriminal osuđenih Leona Sulića i Danka Seitera te za zloporabu droga i nedopušteno posjedovanje oružja osuđenog Vanje Goldbergera.
 
Goldberger je bio savjetnik Vladimira Šeksa u vrijeme kad je on bio predsjednik Hrvatskoga sabora, a zbog njegova je pomilovanja Šeks razriješen dužnosti predsjedničina savjetnika za ustavnopravna pitanja.
 
Šeks je medijima potvrdio da je razriješen na osobni zahtjev zbog pomilovanja Goldbergera. Kazao je da je zagovarao pomilovanje Goldbergera, dok je predsjednica smatrala da to nije u redu s obzirom na njegov poseban odnos s njim, zbog čega je Šeks podnio ostavku.
 
Kod Suića i Steinera Ured predsjednice je odmah nakon propitivanja medija o razlozima njihova pomilovanja priopćio da je razlog bio isključivo njihovo zdravstveno stanje.

Suić je osuđen zbog višemilijunskih malverzacija u „Croatia Busu“ i nekadašnji je donator HDZ-a, dok je Danko Seiter osuđen jer je oprostio kredit poduzetniku Nikoli Hanželu, najvećem donatoru predsjedničke kampanje Grabar-Kitarović.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara