Kolinda se pere zbog izjava u Argentini: Tužno je da se ne priznaje žrtva iseljenika

Kolinda se pere zbog izjava u Argentini: Tužno je da se ne priznaje žrtva iseljenika

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je danas na kritike saborskih zastupnika oko njezinih izjava koje je posljednjih dana davala u Argentini.

>> Kolinda je Pavelića i njegove štakore nazvala domoljubima i borcima za slobodu

>> Kolinda u Argentini s unucima ustaša koji žele izbaciti antifašizam iz našeg Ustava

>> Bauk o Kolindinim izjavama u Argentini: Da je to izjavila Merkel strpali bi je u zatvor


Podsjetimo, Kolinda je izjavila da su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine", iako su u tu zemlju neposredno nakon Drugog svjetskog rata bježale uglavnom ustaše i oni povezani s ustaškim režimom.

Njezina je izjava danas naišla na žestoke kritike u saboru. SDP-ov Arsen Bauk kazao je da bi "Merkel strpali u zatvor da je tako nešto izjavila".

Iz Kolindinog ureda danas je došlo priopćenje, prenosimo ga u cijelosti.

"Predsjednica Republike Hrvatske odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države.

Samo zlonamjerni mogu iz izjave Predsjednice Republike Hrvatske iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani", priopćeno je iz Kolindinog ureda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara