Kolinda se uoči utakmice sastala s Putinom, evo kako ju je dočekao i što joj je rekao

Kolinda se uoči utakmice sastala s Putinom, evo kako ju je dočekao i što joj je rekao
Foto: Ured predsjednice

HRVATSKA predsjednica se uoči utakmice finala SP-a u Moskvi susrela s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na službenim stranicama Kremlja objavljeno je da su na sastanku bili i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, predsjednikov savjetnik Jurij Ušakov te ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin.

"Draga predsjednice, dragi prijatelji. Dozvolite mi da vam zaželim srdačnu dobrodošlicu u Kremlj! Prije svega, naravno, želim vam čestitati na uspjehu vaše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu", kazao je Putin, a Kolinda mu se zahvalila.

"Gospođo predsjednice, nakon našeg zadnjeg sastanka prošle godine odnosi naših dviju zemalja razvijaju se vrlo uspješno. Prvi put od 2014. godine smo vidjeli porast naše trgovinske razmjene. U Hrvatskoj imamo oko 400 milijuna dolara vrijednih izravnih ulaganja, nadam se da će taj iznos rasti", dodao je Putin.

Kolinda nahvalila Putina

Kolinda je čestitala Putinu na iznimno uspješnoj organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva koja je postavila nove standarde i zahvalila na iznimnoj gostoljubivosti koju je ruski narod pokazao prema hrvatskim navijačima u svim gradovima u kojima je svoje utakmice igrala nogometna reprezentacija. Time se potvrđuju snažne povijesne veze između dvaju naroda, što posebno treba istaknuti u godini kada se nizom značajnih kulturnih događaja obilježava i 50. obljetnica prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga.
 


"Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Putin složili su se na njihovom sastanku u Kremlju u ocjeni kako je u bilateralnim odnosima od njihovog susreta u Sočiju u prigodi službenog posjeta Predsjednice Republike Ruskoj Federaciji u listopadu 2017. ostvaren značajan napredak u nizu područja. 

Predsjednica je posebno istaknula rješavanje problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu modernizacijom rafinerije u Bosanskom Brodu kao i mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje koje je donio uspješni poslovni forum u Moskvi prošlog listopada. Osvrnula se i na ulogu ruskih banaka u postizanju nagodbe oko Agrokora i njihove naznačene planove za njegov daljnji razvoj.

Predsjednici su se složili kako bi skori uzvratni posjet ruskog predsjednika dao dodatni zamah dijalogu između dviju država", stoji u priopćenju iz Kolindinog ureda.

Nakon sastanka, Kolinda i Putin će utakmicu finala između Hrvatske i Francuske gledati zajedno iz svečane lože na moskovskom stadioni Lužnjiki.

Podsjetimo, predsjednica je prije sastanka s Putinom posjetila hrvatsku reprezentaciju u Moskvi, a pred hotelom u kojem su odsjeli primio ju je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Jutros je predsjednica na svom Facebooku objavila snimku iz aviona za Moskvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara