Kolinda sišla s uma: Za nerede na utakmici okrivila Orjunaše

Kolinda sišla s uma: Za nerede na utakmici okrivila Orjunaše

Screenshot: Facebook

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović za nerede na stadionu okrivila je radikalnu političku organizaciju koja ne postoji od tridesetih godina dvadesetog stoljeća.

"Bravo, Vatreni! Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo", napisala je predsjednica putem svoje službene Facebook stranice osvrnuvši se na huliganski ispad dijela navijača na netom završenoj utakmici Hrvatske i Češke u Francuskoj.

No, Kolinda je huligane koji su još jednom u svijetu osramotili Hrvatsku nazvala orjunašima što je u potpunosti lišeno svakog smisla.

Orjuna je skraćeni naziv Organizacije jugoslavenskih nacionalista koja je postojala za vrijeme takozvane prve Jugoslavije. Riječ je o radikalnoj organizaciji koja je najjače uporište imala u Dalmaciji, a koja je nastala nakon Prvog svjetskog rata u strahu od talijanskih fašističkih pretenzija na velike dijelove hrvatske obale. Iako je nastala u strahu od fašizma, Orjuna je imala obilježja fašističke organizacije, a njihov glavni cilj bilo je integralno jugoslavenstvo na čelu s dinastijom Karađorđević. Za vrijeme svog postojanja orjunašima su najveći neprijatelji bili komunisti i hrvatski nacionalisti. Organizacija prestaje postojati 1929. godine kada je, nakon što je Stjepan Radić upucan u beogradskoj skupštini, Aleksandar Karađorđević proglasio šestosiječanjsku diktaturu kojom su ukinute, među ostalim, i političke organizacije.

Brojni radikalni desničari danas orjunašima nazivaju one za koje smatraju da se bore protiv hrvatskih interesa. No, zaista je čudno da je predsjednica upotrijebila ovaj naziv opisavši orjunaše kao ljude koji su "neprijatelji Hrvatske, mrzitelji reprezentacije i države".

Što sa ozbiljnog povijesnog stajališta, onog koje brojnim radikalnim desničarima često promiče, nema apsolutno nikakvog smisla.

Prijateljica sa Zdravkom Mamićem

Valja podsjetiti kako se zadnjih dana u medijima spekuliralo kako bi na utakmici moglo doći do ovakvog ispada, i to zbog nezadovoljstva dijela hrvatskih navijača čelnim ljudima u HNS-u te osobito Zdravkom Mamićem.

> Predsjednice, čime vas to Mamić drži za muda?

U tom je kontekstu važno naglasiti i prijateljski odnos između Kolinde i Mamića, kojoj je on organizirao rođendansku proslavu te bogato donirao izbornu kampanju.

Zbog veze Kolinde i Mamića prije nekoliko mjeseci inicirana je i obavještajna afera. Bivši šef SOA-e Dragan Lozančić navodno je izgubio Kolindino povjerenje zato što nije obavijestio predsjednicu kako je u kontaktu s osobama koje su pod mjerama prisluškivanja i praćenja.

Radilo se, konkretno, o Zdravu Mamiću, koji je predmet par optužnica USKOK-a, a Kolinda je navodno kao "kolateralna žrtva" s gazdom Dinama i financijerom HDZ-a bila prisluškivana na rođendanskoj zabavi, koju joj je on priredio u svojoj vili u travnju 2015. godine. Vijest o Mamićevoj zabavi za Kolindu objavili su gotovo svi mediji te ista nikada nije opovrgnuta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara