Kolinda u albanskom parlamentu: Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti

Kolinda u albanskom parlamentu: Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti
Foto: Hina/EPA

HRVATSKA snažno podržava europsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterija neophodnih za članstvo u Europskoj uniji, izjavila je danas u albanskom parlamentu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Hrvatska snažno podržava europsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede", kazala je predsjednica drugog dana službenog posjeta Tirani gdje se sastala s predsjednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Također je iskoristila priliku čestitati albanskoj strani na odluci Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora u lipnju 2019. "Čestitam vam na odluci Vijeća koja prepoznaje napredak Albanije i utire put otvaranju pristupnih pregovora u lipnju 2019.", kazala je predsjednica.

Hrvatska podržava proces europske integracije Albanije

Poručila je da će Hrvatska nastaviti podržavati proces europske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na vlastitom europskom putu. "Trebamo nastaviti zajedno raditi kako bismo uspostavili još bolju suradnju (...) kao zemlja s iznimnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Europi. Hrvatske se raduje daljnjem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom", poručila je Grabar-Kitarović.

To će, kako je istaknula, pridonijeti pozitivnim procesima u susjedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju gospodarske sigurnosti. "Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti", kazala je predsjednica.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Europe i snažno zagovara europsku perspektivu cijelog tog prostora. "Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao", kazala je predsjednica.

Trajno i nerazdvojno prijateljstvo

U svom se govoru osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dvije zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu. "Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno", kazala je i podsjetila na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu. "Bili smo doslovce braća po oružju, prije nego smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i vjerujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti."

Kazala je da je Hrvatska, zemlja na raskrižju kršćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primjer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija. "Albanci su u potpunosti integrirani i cijenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) kako vole i štuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan su primjer pozitivnog utjecaja na odnose naših zemalja", kazala je predsjednica, posebno podsjetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo obitava od 18. stoljeća.

Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike

Također je podsjetila da prijateljstvo između dvije zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istaknula ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega. Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima.

Predsjednica je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija. Nije zaboravila spomenuti ni ulogu hrvatskog povjesničara, prevoditelja i političara Milana Šufflaya, jednog od utemeljitelja albanologije, te povjesničara iz 18. stoljeća Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima dugujemo povijesne veze s Albanijom.

Kao "nesumnjivo povijesni trenutak" u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Tirani u ožujku 1994. "Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo", poručila je hrvatska predsjednica na kraju govora. Svoj boravak u Albaniji nastavlja posjetom luci Drač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara