Kolinda u Slovačkoj: Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more može pokrenuti svjetski i gospodarski rast

Kolinda u Slovačkoj: Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more može pokrenuti svjetski i gospodarski rast

Foto: Hina

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u srijedu u Bratislavi, zajedno sa svojim slovačkim kolegom Andrejem Kiskom Slovačko-hrvatski gospodarski forum na kojem je pozvala gospodarstvenike da se priključe ostvarivanju inicijative Jadran-Baltik-Crno more, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U sklopu službenog posjeta Slovačkoj,na susretu gospodarstvenika koji su organizirale gospodarske komore Hrvatske i Slovačke, predsjednica Grabar-Kitarović se osvrnula na razgovor sa slovačkim predsjednikom Kiskom tijekom kojeg su se složili kako bogate odnose dvaju zemalja valja pretočiti u što konkretniju suradnju te kako je jedan od vidova takve suradnje u okviru skupine V4+ i inicijative Jadran-Baltik-Crno more.

Naglasivši kako ta regija može biti pokretač svjetskog i gospodarskog rasta te kako to potvrđuje zanimanje koje su pokazale i zemlje uključene u inicijativu i  ostatak EU-a, Kina i SAD, predsjednica je pozvala gospodarstvenike da se pridruže ostvarivanju te inicijative.

Pripremanje terena za poduzetnike

Kazavši kako je ključ za razvoj gospodarskih odnosa i gospodarstava u suradnji među poduzetnicima, naglasila je važnost boljeg usklađivanja dviju zemalja i otkrivanja preostalih pravnih, regulatornih ili administrativnih prepreka. "Za to je potrebno jače surađivati u ulagačkoj politici, međunarodnoj trgovini i internacionalizaciji malog i srednjeg poduzetništva. Mi političari moramo vama gospodarstvenicima pripremiti teren na kojemu ćete moći uspješno razvijati suradnje i bez prepreka", kazala je predsjednica.

Istaknula je kako su hrvatske i slovačke tvrtke ostvarile dobre trgovinske veze i međusobna ulaganja. "Prostor za daljnji gospodarski razvoj postoji u industriji, kao i razvoju prometa roba i usluga, osobito kroz hrvatske pomorske luke", kazala je Grabar-Kitarović.

Osvrnuvši se na ulaganja, izrazila je uvjerenost da će daljnja poboljšanja ulagačke i poduzetničke klime u Hrvatskoj jačati slovačke ulagačke aktivnosti na hrvatskom tržištu. Pozvavši gospodarstvenike da istraže mogućnosti ulaganja u Hrvatsku i njezine komparativne prednosti, poticajne mjere koje promiču investicijske projekte te općenito bolje uvjete ulaganja za nove poslovne pothvate, predsjednica je naglasila kako će se i nadalje zalagati za razvoj gospodarskih i sveukupnih odnosa Hrvatske i Slovačke te kako ostaje u potpunosti otvorena za svaki oblik uzajamno korisne suradnje, dodaje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara