Kolinda uhvaćena na djelu: UN-u priča jedno, ekstremnim desničarima sasvim drugo

Kolinda uhvaćena na djelu: UN-u priča jedno, ekstremnim desničarima sasvim drugo
Foto: Pixsell/Ivica Galović

DANAS je objavljeno pismo koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u kolovozu poslala glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu u kojem, među ostalim, stoji da joj je iznimno drago što će sudjelovati na usvajanju dokumenta o migrantima u Marakešu.

"Iznimno mi je drago što ću sudjelovati u usvajanju ovog važnog dokumenta koji predstavlja ispunjenje dogovora iz Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, kao i odgovor međunarodne zajednice na najveće migrantsko kretanje ljudi u povijesti s kojim se danas svijet susreće", stoji u pismu koje je predsjednica, prema pisanju Jutarnjeg lista, 16. kolovoza uputila glavnom tajniku UN-a.

Navode i da predsjednica u pismu izražava veliko zadovoljstvo što će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o migracijama.

Neonacistu Bujancu pisala nešto sasvim drugo

Sudjelovanje predsjednice na skupu u Marakešu izazvalo je novi nesporazum Pantovčaka i Banskih dvora nakon što je neonacist i voditelj ekstremno desne emisije Bujica, Velimir Bujanec, na svom Facebooku prenio navodni odgovor iz predsjedničina ureda da neće potpisati taj sporazum te da Ured predsjednice nije uključen u pregovore o Deklaraciji.

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak u Pekingu kako tzv. Marakeški sporazum regulira samo zakonite migracije i dodao kako je imao informaciju da će predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović biti u Maroku u prosincu na potvrđivanju sporazuma. 

Ministrica vanjskih poslova "iznenađena" Kolindinom odlukom

Pritom nije htio posebno komentirati medijske napise da je Grabar-Kitarović odustala od odlaska u Maroko. Kazao je kako je, koliko je njemu poznato, predsjednica imala namjeru sudjelovati na sastanku u Marakešu jer joj je glavni tajnik UN-a uputio poziv za sudjelovanje. 

Ali je zato ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nešto ranije rekla da je iznenađena takvom predsjedničinom odlukom, citirajući pritom njezin govor u UN-u u kojem jasno podržava Globalni kompakt. 

Predsjedničin ured u petak je priopćio da predsjednica pozdravlja završetak pregovora o tzv. Marakeškom sporazumu o zakonitim migracijama, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje u Maroko, o čemu je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo informirano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara