Kolinda: "Za dom spremni" je stari hrvatski pozdrav

Kolinda: "Za dom spremni" je stari hrvatski pozdrav

Foto: Screenshot RTL

KOLINDA je svjesno zanemarila povijesne dokaze i objavila kako ustaški pozdrav, pod kojim su ubijeni deseci tisuća ljudi, doživljava kao stari hrvatski pozdrav

U jeku rasprava o (ne)opravdanosti ploče s ustaškim pozdravom na mjestu koncentracijskog logora, predsjednica Republike je blebnula najčešću floskulu apologeta ustaškog režima - onu da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

U razgovoru za RTL, upitana treba li konkretno pozdravu "Za dom spremni" reći ne u javnom prostoru, pa čak i kad govorimo o samom grbu udruge HOS, Kolinda je rekla kako je njen stav o tom pitanju jasan.

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana", rekla je.

>> INDEX NEOSPORNO UTVRDIO Ante Pavelić je autor pozdrava "Za dom – spremni", sam je to jednom rekao

Ona nije povjesničar i to je njen stav

"O tome ne bih donosila osobni sud, ja nisam povjesničar i imam svoj stav, voljela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja, a kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku", rekla je predsjednica.

Poglavnikov pozdrav

Inače, koliko god se negiralo da je u pitanju ustaški pozdrav, već nekakav povijesni hrvatski pozdrav, koji ne bi bio izravno povezan s Hitlerovom i Mussolinijevom satelitskom Nezavisnom Državom Hrvatskom; literatura same hrvatske emigracije nakon Drugog svjetskog rata govori sasvim drugačije. Autor tog pozdrava je osobno poglavnik Ante Pavelić. On jest koristio neke povijesne izvore, ali sama krilatica je njegova, tj. nedvojbeno ustaška.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara