Kolinda za Kleine Zeitung: Htjela sam Hrvatsku da mogu birati razne jogurte

Kolinda za Kleine Zeitung: Htjela sam Hrvatsku da mogu birati razne jogurte
Foto: Pixsell/Borna Filić

U JEKU posjeta austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena Hrvatskoj, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u današnjem je intervjuu za austrijski Kleine Zeitung odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, Svjetskom nogometnom prvenstvu i odrastanju u komunizmu.

Grabar-Kitarović je kazala kako Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje.

"Nacionalizam privlači sve više pristaša u Europi"

"Bila sam više puta u Afganistanu. Vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen", kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu.

Grabar-Kitarović je svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu objasnila svojim nedavnim razgovorom s "hrvatskim muftijom". On je, prema njezinim riječima, "potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo".

O nacionalizmu je Grabar-Kitarović kazala da privlači sve više pristaša u Europi zato što se "društva brane od vanjske opasnosti".

"Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo"

"Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posvetimo razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene, djeca i oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je na pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj rekla kako je "takva pitanja čine bijesnom", iako priznaje da u Hrvatskoj postoje i desni i lijevi ekstremi. No ističe da oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za demokraciju u Hrvatskoj.

"Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske.' Ako bi netko iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”, kazala je.

"Kao mala sam htjela biti slobodna, a ne vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna"

Što se tiče protuimigrantske politike mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, Grabar-Kitarović je rekla kako ih ne može osuditi jer "Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijelog svijeta".

Hrvatska predsjednica je na kraju intervjua opisala svoje odrastanje u komunizmu.

"Nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna", zaključila je Grabar-Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara