Kolindin bliski suradnik Andrija Hebrang upravo je nahvalio osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića

Kolindin bliski suradnik Andrija Hebrang upravo je nahvalio osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića

Foto: Hina

ANDRIJA Hebrang, bliski suradnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, sinoć je na N1 televiziji nahvalio osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića rekavši kako je on za njega nevin. Isto je ponovio i za Branimira Glavaša. Dok je Glavašev slučaj vraćen na početak, Dario Kordić pravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići. Hebrang je dugo prisutan u hrvatskoj politici, a posljednjih nekoliko godina blizak je suradnik i čovjek od povjerenja aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Štoviše, za vrijeme prošlogodišnje izbjegličke krize on je bio njen povjerenik za migrante.

Na Hebrangove riječi brzo je reagirala Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske koja je Hebranga kazneno prijavila, a svoju odluku obrazložila priopćenjem.

"Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv člana stranke HDZ Andrije Hebranga zbog javnog poricanja kaznenog djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti. Hebrang je u četvrtak navečer u emisiji Pressing televizijske mreže N1 izjavama "Dario Kordić je za mene nevin", "nikada, Dario Kordić nije zločinac, kao ni Branimir Glavaš", te "nemojte Haški sud shvaćati kao sud lišen svjetske politike" poricao presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na kojem je Dario Kordić pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora za zločine u Lašvanskoj dolini u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa mladih: Hebrangova izjava je za zatvor

Hebrang je ovim izjavama povrijedio članak 325. Kaznenog zakona Republike Hrvatske koji u 4. stavku navodi da će se kaznom zatvora od najviše tri godine kazniti svaka osoba koja javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina. Osim što je počinio kazneno djelo, Andrija Hebrang je svojim javnim nastupom uvrijedio sve žrtve zločina u Lašvanskoj dolini i Osijeku kao i njihove najbliže za koje sudski postupci predstavljaju jedini put do zadovoljenja pravde.

Također, Hebrang se u svojim izjavama solidarizirao s osobama koje su osuđene za ratni zločin ili protiv kojih se vodi sudski postupak za počinjenje ratnog zločina čime dolazi u oštar sukob s elementarnim civilizacijskim standardima. Podsjećamo da je Darija Kordića Žalbeno vijeće MKSJ-a 2004. godine pravomoćno osudilo zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija te zločina protiv čovječnosti.

Kao visoko rangirani političar u zajednici bosanskih Hrvata Kordić je, između ostaloga, sudjelovao u planiranju napada na selo Ahmići u općini Vitez 16. travnja 1993. čiji je cilj bio ”čišćenje” tog područja od Muslimana. U tom je napadu masakrirano više od 100 civila bosanskih Muslimana, uključujući 32 žene i 11 djece, razorene su kuće, a selo je etnički očišćeno od muslimanskog stanovništva. Naređivao je uspostavljanje pritvorskih objekata te je planirao napade na druga područja Lašvanske doline s ciljem etničkog čišćenja. Branimira Glavaša je Županijski sud u Zagrebu i Vrhovni sud osudio 2009. i 2010. godine za ratni zločin protiv srpskih civila 1991. u Osijeku no presuda je ove godine ukinuta i slučaj će ponovno proći kroz sudski postupak.

Sinoćnje izjave koje tvrde da on može svjedočiti o Glavašu i Kordiću, a kako ”nitko od sudaca nije bio tamo” također pokazuju Hebrangovo omalovažavanje sudske prakse. Argumentacija koja tvrdi da sudac u sudskom postupku mora biti prisutan na mjestu počinjenja kaznenog djela kako bi donio presudu je protivna svakom elementarnom razumijevanju prava te vrijeđa nacionalnu i međunarodnu sudsku praksu. Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje sinoćnji nastup Andrije Hebranga jer on osim što predstavlja kazneno djelo, vrijeđa žrtve, omalovažava temelje državnog i međunarodnog pravnog sustava također i duboko ugrožava osnovna ljudska prava i usporava procese tranzicijske pravde i pomirenja u Hrvatskoj i susjednim državama.

Pozivamo Hebranga da se ubuduće kao javna osoba i član najveće političke stranke u Hrvatskoj suzdrži od ovakvog javnog govora. Također očekujemo da Hebrang kao i Hrvatska demokratska zajednica pruže ispriku svim žrtvama zbog uvrede koje su pretrpjele ovim javnim nastupom", piše u danas podignutoj Kaznenoj prijavi Inicijative mladih za ljudska prava protiv Andrije Hebranga.

Za Hebranga Kordić i Glavaš su nevini, a to je danas i ponovio

Hebrang se popodne očitovao za N1 o Kaznenoj prijavi i opet nahvalio spomenute ratne zločince.

"Za razliku od "Mladića" (Inicijativa mladih) bio sam u Lašvanskoj dolini i bio sam svjedok događanjima i zločinima koji su počinjeni nad 30 tisuća Hrvata. Za razliku od drugih, Dario Kordić nije napustio svoj narod, organizirao je otpor i najzaslužniji je obranu Hrvata", pojašnjava Hebrang te upozorava da presuda nije za izvršenje, nego za zapovjednu odgovornost što je apsurd tvrditi i svjedočiti jer je lanac odgovornosti u takvim uvjetima bilo nemoguće održati.

"Dario Kordić nije čovjek koji bi mogao učiniti takve zločine. Moje građansko pravo kao svjedoka je tvrditi da je nevin", kazao je.

Za članak zakona na koji se poziva Inicijativa (članak 325. Kaznenog zakona RH) Hebrang tvrdi da je udruzi netko podmentuo jer se on u ovom slučaju ne može primjenjivati.

Što se Glavaša tiče, i tamo je bio svjedok.

"U Osijeku sam dragovoljno predstavljao Vladu i mogu svjedočiti o Branimiru Glavašu. No to sada nije ni bitno jer je presuda ukinuta i slučaj ide u ponovni postupak. Glavaš je nevin dok mu se ne dokaže suprotno", rekao je Hebrang.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara