KOLINDINA VLADA Predsjednica je mjesto ministrice ponudila ekstremnoj desničarki Bruni Esih

KOLINDINA VLADA Predsjednica je mjesto ministrice ponudila ekstremnoj desničarki Bruni Esih

Foto: Index/FaH

NAKON što je Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne ratne skupine za kurikularnu reformu, otkrio ga mu je Kolinda Grabar-Kitarović 2015. godine ponudila mjesto ministra obrazovanja u privremenoj nestranačkoj vladi, u javnost je dospio i cijeli popis imena koje je predsjednica htjela postaviti u privremenu vladu koja bi Hrvatsku vodila do izbora.

Podsjetimo, nakon izbora održanih krajem 2015. godine nitko nije uspijevao skupiti dovoljno potpisa kako bi dobio mandat za formiranje nove vlade.

"Radi se o tome da je u situaciji kad su bili parlamentarni izbori 2015. godine, 22. prosinca, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog problema s formiranjem vlade formirala privremenu Vladu Republike Hrvatske, i ponudila meni da budem ministar. Ja sam bio pristao u toj vladi biti taj privremeni ministar. Ta vlada nikad nije zaživjela", rekao je Jokić.
 
Iz Ureda predsjednice uvjeravaju da je obavljanje razgovora s pojedincima, odnosno nuđenje ministarskih fotelja u nestranačkoj vladi koja bi vodila Hrvatsku do izbora bilo u sklopu predsjedničinih ovlasti propisanih Ustavom.

Ministar obrane savjetnik bivše Krstičevićeve firme, Bruna Esih ministrica socijale


Jutros je više medija objavilo popis imena nesuđenih ministara u tzv. "Kolindinoj vladi", pri čemu u oči upada niz zanimljivih pojedinosti.

Tako je resor socijalne skrbi trebala voditi Bruna Esih, ekstremna desničarka iz stranke Neovisni za Hrvatsku, dok je privremeni premijer trebao biti Damir Vanđelić, predsjednik uprave Croatia osiguranja, koji je prije toga radio u Adrisu.

Ministarstvo obrane bi, prema Kolindinom prijedlogu, vodio Nikola Brzica, savjetnik uprave u MSAN-u, bivšoj tvrtki aktualnoj ministra Damira Krstičevića, dok je ministar vanjskih poslova trebao biti Mate Granić, posebni savjetnik predsjednice.

Ministrica pravosuđa trebala je biti varaždinska odvjetnica Ljiljana Levatić-Uskoković, dok je ministrica kulture trebala biti književnica Milana Vuković Runjić. Resor zdravstva vodio bi Mario Zovak, predstojnik klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, a ministar uprave trebao je postati Mate Radeljić, Kolindin savjetnik za unutarnju politiku.

"Vječni" Zdravko Marić na čelu Ministarstva financija


Bivši i aktualni ministar financija, Zdravko Marić, trebao je obavljati tu funkciju i u privremenoj Kolindinoj vladi, dok je aktualna predstojnica Kolindina Ureda, Anamarija Kirinić, trebala biti ministrica unutarnjih poslova.

Mjesto ministra rada Kolinda je ponudila SDP-ovcu Davorku Vidoviću, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a trebala preuzeti Nataša Mikuš Žigman, koja sada obavlja dužnost državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva.

Resor poljoprivrede trebao je voditi Miroslav Božić, bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i aktualni savjetnik Uprave tvrtke Viro, dok je ministrica prometa u "Kolindinoj vladi" trebala biti Jadranka Juriša, direktorica udruženja Hrvatski cestar.

Mjesto ministrice turizma predsjednica je ponudila Danijeli Mihalić Gračan, profesorici na opatijskom fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara