Kolindino predstavljanje programa: Razočaravajuće, štreberski, ali i lažljivo

Kolindino predstavljanje programa: Razočaravajuće, štreberski, ali i lažljivo
Foto: Index

NAKON što joj se službena objava kandidature za drugi predsjednički mandat pretvorila u fijasko, u HDZ-u i predizbornom timu Kolinde Grabar-Kitarović očito su odlučili sve to nadoknaditi na Kolindinom predstavljanju predizbornog programa. 

Da se ovaj put želi bolje signalizirala je i promjena lokacije: iz zagušljivog podruma Matice Hrvatske skup je premješten u paviljon na Zagrebačkom velesajmu. Također, prošli put je Kolinda bila sama pred štapom i kanapom okupljenom pješadijom HDZ-a, a ovaj put je tu bio prvi ešalon stranke predvođen predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Zapravo se može reći da smo vidjeli najbolje što HDZ može, bez nekih velikih gafova. Ujedno smo vidjeli da je najbolje od HDZ-a prilično razočaravajuće.

Musaka od govora i recitacija

U umu HDZ-ovih PR-ovaca jedan uspješni predizborni skup izgleda tako da se za voditelja dovede posustalog Olivera Mlakara i da se napravi musaka od političkih govora i kulturno-umjetničkog sadržaja, koji se pak sastoji od patetičnog recitiranja nacionalne poezije u stilu školske priredbe i muzičke numere. Na kraju se još otpjeva "Moja domovina", mlitavo mahne hrvatskom zastavom i to je to. 

Plenkovićev HDZ jednostavno nema onaj emocionalni naboj koji je vladao u Karamarkovom HDZ-u, kada su razulareni domoljubi urlali, valjali se po podu, lijepili stranačke iskaznice na čelo, opijali se i podrigivali od domoljublja. To se osjetilo i na predstavljanju Kolindinog programa na Velesajmu; sve je bilo štreberski odrađeno kako treba, ali nije bilo strujanja u zraku, nije bilo nikakve iskre. Iako su i Plenković i Kolinda u svojim govorima pokušali podignuti atmosferu, sve je ostalo u okviru prigodničarskog aplauza i odrađivanja posla, s jednim jedinim izuzetkom doista iskrenog i gromoglasnog aplauza za Jakova Kitarovića, "prvog gospodina".

Plenkovićevom HDZ-u fali politički eros

S obzirom na to da HDZ-ovcima očito nedostaje političkog erosa pa se ne mogu oslanjati na spontane provale entuzijazma, afirmativnih povika i pljeska, stranka bi svoje poslušne vojnike trebala odvesti na nekakav tečaj aplaudiranja. Svi govori na Velesajmu imali su jedan te isti problem: HDZ-ovci ne znaju kad trebaju zapljeskati. Više puta se dogodilo da bi u svojim govorima Plenković i Kolinda završili rečenicu nakon koje su očito očekivali pljesak okupljenih, no HDZ-ovci se nisu žurili pa bi govornici nastavili svoje izlaganje s riječju-dvije sljedeće rečenice te bi tek onda došao pljesak, koji bi zapravo prekidao sljedeću rečenicu, pa nije bilo jasno plješću li HDZ-ovci unaprijed ili sa zakašnjenjem. 

Na tome bi se ipak trebalo poraditi jer teško je povjerovati da HDZ-ovci nisu u stanju biti dobro uštimano i poslušno stado koje će znati kad treba aplaudirati. Kod Tuđmana i Sanadera s time nije bilo problema.

Kada je riječ o govorima, svatko tko je u životu odslušao nekoliko govora na predizbornim i srodnim skupovima HDZ-a zna što se sve mora spomenuti: prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, dignitet Domovinskog rata, domoljublje itd. 

Plenković Kolindu proglasio "globalnim brendom"

Ovaj put je za frazeologiju te vrste više bio zadužen Plenković, koji je govorio prvi. Plenković je svoj govor održao s dozom energije koja je za njega neuobičajena, ali to ipak nije spasilo slabašan tekst sastavljen od fraza i općih mjesta. Znakovito je da je Plenković Kolindi priznao neke zasluge za Hrvatsku, ali je prešutio njenu najvažniju vanjskopolitičku inicijativu, Tri mora, te da je kao njenu najveću zaslugu izdvojio to što je postala "globalni brend". Franjo Tuđman se vjerojatno okreće u grobu kad vidi što je postala institucija predsjednika RH i da je glavna zadaća predsjednika glumiti maskotu Hrvatske u svijetu.

Kolinda laže kako se borila za ravnopravnost žena

Kolinda je pak dobar dio svog govora potrošila na uvjeravanje slušatelja kako je predsjednica postala u nekakvoj Hrvatskoj iz "Pobješnjelog Maxa" te kako nas je u pet godina mandata od postapokaliptičnog bezakonja dovela u stanje jedne pristojne države koja "zna i mora bolje". Pritom se Kolinda pozivala i na koncept pravednosti, inače političku ideju s kojom je njen prethodnik Ivo Josipović osvojio predsjednički mandat, te istovremeno pokušala Hrvatsku koju je zatekla svojeg prvog dana na Pantovčaku oslikati kao posve razorenu državu, koja je do danas procvjetala, iako se zapravo ništa značajno nije promijenilo i Hrvatska životari jednako kao i tada.

Najbesramniji dio Kolindina govora je bio onaj u kojemu je govorila kako se ona pet godina borila za ravnopravnost žena i kako je osuđivala nasilje. Baš obratno, Kolinda kao prva žena na poziciji predsjednice Republike Hrvatske tijekom svojeg mandata nije učinila baš ništa za žene, a nasilje - koje u hrvatskom društvu većinom dolazi s desnice - često je relativizirala i opravdavala (sjetimo se njenog pisma Pupovcu), a rijetko kad osuđivala.

Ništa manje besramno nije bilo ponavljanje kako je Kolinda spasila Hrvatsku od ozloglašenog "regiona" i to iz usta hrvatske predsjednice koja se više puta sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kraju ga i dovevši u Zagreb. Uostalom, Kolinda je mandat započela oduševljenim prihvaćanjem titule "kraljice Balkana", koju je dobila od Majki Srebrenice, a sada odjednom tvrdi da ona s jugoistočnim susjedima nema nikakve veze te ih čak i smatra lošim društvom. 

Umjesto da promijeni hrvatski način života, Kolinda obećava da će ga štititi

U 40-ak minuta svojeg govora Kolinda je predstavila i nekakvih "sedam stupova" svojeg programa, a to su razvoj, identitet, hrvatska odlučnost, pravednost, demokracija, sigurnost i optimizam. 

Nije objasnila zašto proteklih godina ništa od toga nije ostvarila. Posebno iluzoran je bio dio govora u kojem je naklapala o tome da ona želi "zaštititi hrvatski način života" jer baš od tog "hrvatskog načina života" su pobjegle stotine tisuća građana Hrvatske kojima je najveća noćna mora svoj život potrošiti na "hrvatski način života". Kolinda je zapravo obećala da će štititi ono što bi se hitno i iz korijena trebalo mijenjati, no koncept promjena je ionako posve izostao iz njenog programa. Kolinda nije navela niti jednu jedinu konkretnu stvar koju želi promijeniti, nego je ponavljala da će se ona "zalagati" i "zagovarati", ali ne i da će išta konkretno učiniti.

HDZ se suočava s HDZ-ovskom mržnjom

Ovaj put predsjednica nije napravila niti jedan očiti gaf, ali cijelo se predstavljanje njenog programa održalo u sjeni najnovijeg unutarstranačkog WhatsApp-rata u HDZ-u, o kojemu su okupljeni HDZ-ovci prisutnim novinarima govorili više nego o predsjedničkoj kampanji.

Čini se da je dio vodstva HDZ-a tek sada otkrio ono što je većini Hrvatske jasno oduvijek: HDZ-ovci šire mržnju. Problem je nastao jer se standardna HDZ-ovska mržnja sada usmjerila prema aktualnom predsjedniku stranke Plenkoviću i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi, pa je bilo iznenađujuće slušati vjerne stranačke vojnike poput Njonje kako zabrinuto obrazlažu kako je dio stranke pun agresivaca i govora mržnje. Hajde lijepo, konačno da od HDZ-a čujemo malo istine o HDZ-u...

Pljesak za Rojsa

HDZ je danas u još jednom momentu bio dirljivo iskren o sebi samom: glasnim aplauzom su nagradili i Ljubu Ćesića Rojsa, čovjeka koji je s "ko je jamio, jamio" najpregnantnije sažeo HDZ-ov koncept političke ekonomije. Rojs je inače pravomoćno osuđen jer je RH oštetio za najmanje 3,2 milijuna kuna, ali to nije nešto što bi ga u HDZ-u ikad trajno diskvalificiralo. On je danas u publici sjedio kao dio Generalskog zbora, čiji je predsjednik porezni dužnik Pavao Miljavac, koji je također od HDZ-ovaca dobio "standing ovation". To je taj dignitet Domovinskog rata koji HDZ i Kolinda štite.

"Bolja Hrvatska je među nama", zaključila je pred kraj svojeg govora zastrašujuće optimistična Kolinda, gledajući s pozornice HDZ-ovski čopor koji su pastiri iz središnjice priveli na Velesajam da odradi svoje partijske zadaće.

Kakvu je to bolju Hrvatsku ona vidjela među HDZ-ovcima, normalan građanin teško može shvatiti, ali kao olakotnu okolnost treba navesti to da Kolinda ima astigmatizam, čiji je glavni simptom zamućen vid.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara