Indexov Vojković pokušava srušiti Lex Todorić: Zatražio ocjenu ustavnosti

Indexov Vojković pokušava srušiti Lex Todorić: Zatražio ocjenu ustavnosti

Foto: Index

KOLUMNIST Indexa Goran Vojković podnio je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijeg kao Lex Todorić.


Kako stoji u zahtjevu, predlaže pokretanje ocjene ustavnosti jer je Zakon protivan članku 49. Ustava Republike Hrvatske u kojem se ističe:

"Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike Hrvatske.

Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zlouporaba monopolskog položaja određenog zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Država potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana i brine se za gospodarski razvitak svih svojih krajeva.

Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom. Inozemnom ulagaču jamči se slobodno iznošenje dobiti i uloženog kapitala".

Podsjetimo i kako je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić jučer, gostujući kod Aleksandra Stankovića, napomenuo da je lex Todorić katastrofalan zakon koji za cilj ima spašavanje samo jedne osobe - Ivice Todorića.

"Ovaj zakon nije u skladu s ustavom. Ovaj zakon je gori od onoga o predstečajnim nagodbama", rekao je, pa dodao: "Radi se o krađi. Ne štiti se dovoljno pravo vlasništva".

>> RAZVOJ SITUACIJE OKO AGROKORA PRATITE IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara