KOMBINIRANA HORMONSKA TERAPIJA UDVOSTRUČUJE RIZIK OD RAKA DOJKE

Kombinirana hormonska nadomjesna terapija za ublažavanje simptoma menopauze može udvostručiti rizik od raka dojke, objavili su stručnjaci. L

Tom se terapijom nadomještaju prirodni hormoni u tijelu kako bi se ublažili neugodni simptomi menopauze poput 'valunga' i promjene raspoloženja, a dokazano smanjuje i rizik od osteoporoze.

Otprije je poznato da estrogenska terapija povećava mogućnost obolijevanja od raka dojke, no najnovija istraživanja stručnjaka Britanske zaklade za istraživanje raka pokazuju da je kombinirana terapija estrogenom i progesteronom još opasnija.

"Rizik je mnogo veći kod kombinirane u odnosu na ostale terapije", izjavila je profesorica Valerie Beral.

Ispitujući u razdoblju od dvije godine više od milijun Britanki u dobi između 50 i 64 godine, Beral i njezini suradnici utvrdili su da kombinirana hormonska terapija uzrokuje četiri puta više slučajeva raka od terapije estrogenom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati studije pokazuju da korisnice nadomjesne terapije za 22 posto povećavaju rizik umiranja od raka dojke u usporedbi sa ženama koje nikad nisu koristile hormonsku terapiju.

U razvijenom svijetu dijagnosticira se 20 slučajeva raka na 1000 žena u dobi između 50 i 60 godina. U grupi od isto toliko žena, koje terapiju estrogenom koriste deset godina, pojavljuje se dodatnih pet slučajeva, a među onima koje koriste kombiniranu nadomjesnu terapiju dodatnih 19 slučajeva oboljelih od raka dojke.

"S trajanjem terapije rizik se povećava i postaje vidljiv u roku od jedne do dvije godine", rekla je Beral dodajući da se rizik smanjuje kada žene prestanu koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara