Komemoracija Anđelku Novakoviću

"SMRT Anđelka Novakovića, dopredsjednika Društva hrvatskih književnika, jedan je od onih strašnih, nepredvidivih događaja koji nas zaustavljaju u hodu, razbuktavaju u nama osjećaje nemoći i izgubljenosti", istaknuo je danas na komemoraciji predsjednik Društva akademik Slavko Mihalić.

Dodao je da bi mnoštvo hrvatskih pisaca, izdavača, prevoditelja, Novakovićevih prijatelja, posvjedočilo što je Anđelko predstavljao za Društvo književnika. Novaković je bio istinski proučavatelj i gajio nepresušnu vjeru u pisanu riječ. Bio je pjesnik, ali još više prijatelj književnika i knjiga, dodao je Mihalić.

U duhu svojega izabranog poslanja nije među književnicima pravio više umjetne negoli stvarne razlike, što opet ne znači da intimno nije prepoznavao istinske veličine te nenametljivo im, ako bi zatrebalo, pružao dobrostivu ruku, istaknuo je Mihalić.

Novaković je, primijetio je Mihalić, bio kao stvoren za ulogu voditelja književnih promocija u DHK, a po tome kako je u posao unosio sebe i kako ga je obavljao, ostat će neusporediv.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je snažna lokomotiva koja je vukla Društvo ne bi li predstavljanje knjiga i otvoreni razgovori s književnicima spustili svoje sidro baš u svakom gradu ili selu u Hrvatskoj na užas birokrata koji i u knjigama vide samo brojke", kazao je Mihalić.

Nije bio prijatelj raskola među nama, uvijek bi potražio riječi smirivanja, opraštanja, ali kad bi se radilo o nepravdama, podmetanjima, krivotvorinama, a njih nije bilo malo, ostao bi neumoljiv i rekao bez zadrške "popu pop, a bobu bob", dodao je.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Slavko Mihalić na kraju je u ime Društva izrazio sućut Novakovićevoj obitelji.

Posmrtni ostaci Anđelka Novakovića bit će s Mirogoja ispraćeni u njegova Poljica danas u 14,15 sati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara