komemoracija iliji mariću, stečajnom upravitelju sisačke željezare

U povodu smrti stečajnog upravitelja u Željezari Sisak d.d. u stečaju Ilije Marića, koji je 18. siječnja u 52. godini umro u Zagrebu, danas je u Željezari Sisak održana komemoracija.

Na komemoraciji, održanoj u upravnoj zgradi Željezare, okupili su se njegovi suradnici iz stečajne uprave, predstavnici trgovačkih sudova u Sisku i Zagrebu, predstavnici "Mechel Željezare", te grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Prigodnim riječima od Marića se oprostio predsjednik Odbora vjerovnika Željezare Sisak u stečaju Mihael Ceronja, koji je istaknuo da je Marić bio primjer uspješnog stečajnog upravitelja koji je Željezaru izveo na putu obnove rada i proizvodnje. Marić je bio stručan, korektan i poštovan stručnjak, uspješan i kvalitetan čovjek, rekao je Ceronja.

O Iliji Mariću govorio je i generalni direktor "Mechel Željezare" Nasibulla Mukhatdinov, koji je istaknuo da je Marić kao stečajni upravitelj znanjem i iskustvom pomogao menadžmentu novog vlasnika u vođenju tvornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marića je za stečajnog upravitelja u Željezari, nakon odluke Vlade RH o otvaranju stečaja s preustrojem u tom poduzeću, u rujnu 2001. godine imenovao Trgovački sud u Zagrebu, te je nakon štrajka radnika pokrenuo proizvodnju i osigurao posao za željezarine radnike. Nakon neuspjele prodaje Željezare ruskom "Trubo impexu", Marić je kao stečajni upravitelj vodio postupak nove prodaje tvornice. Ona je tada prodana ruskom "Mechelu", koji je zaposlio 1700 radnika i pokrenuo proizvodnju nakon pola godine zastoja.

Uspješno je riješio i pitanje prodaje 451 stana u vlasništvu stečajne uprave, izborivši se zajedno s Udrugom stanara da željezarini radnici stanove u kojima žive otkupe po povoljnim uvjetima koji su vrijedili do 1996. Prerana smrt prekinula ga je u dovršetku postupka prodaje željezarinih poduzeća "Metalinga" i "Remont Capraga", za što je obavio sve potrebne pripremne radnje, te će se taj postupak moći provesti kako je planirano.

Preminuli Marić bit će kremiran sutra na zagrebačkom krematoriju, a pokop će biti u petak, 23. siječnja, u njegovu rodnom Golubiću kod Knina.

(Hina) malj vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara