Komemoracija na židovskom groblju u Đakovu

U ZNAK sjećanja na oko 600 žrtava umrlih u nekadašnjem sabirnom logoru za Židove u Đakovu, koji je postojao od 1941. do 1942., danas je na đakovačkom židovskom groblju održana komemoracija.

Komemorativni skupovi održavaju se više od 50 godina, a na današnjem se okupilo stotinjak članova židovskih općina iz Osijeka, Zagreba, Beograda i Sarajeva, koji su stavili vijence kod spomen-obilježja u židovskoj mrtvačnici.

O holokaustu, kao najcrnjoj mrlji ljudske povijesti, u ime Židovske općine Osijek govorio je Zvonko Altman, poručivši da se zlo, kao holokaust, ne smije više ponoviti. "Šest milijuna ljudi izgubilo je život samo zato što je pripadalo židovskom nacionalnosti. Stara pokoljenja, mlade generacije moraju stalno podsjećati na to kako se nikad više ne bi ponovio holokaust", rekao je Altman.

Kraći vjerski obred je vodio glavni rabin za Hrvatsku Kotel Da-Don.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju komemoracije sudionici, među kojima je bilo i preživjelih logoraša, položili su vijenac i na mjestu gdje je prije 61 godinu bio đakovački sabirni logor, kroz koji je prošlo oko 2000 Židova, uglavnom iz Bosne i Hercegovine. Mnogima je taj logor bio usputna stanica za druge logore, primjerice Jasenovac i Auswitz.

Oni koji su umrli u đakovačkom logoru, pokopani su na židovskom groblju u Đakovu. Zanimljivo je da je podatke o njihovu identitetu u tajnosti sačuvao tadašnji grobar Stjepan Kolb, i prema njegovom sjećanju žrtve su nakon rata identificirane a na njihove grobove su postavljene pločice s imenima i osnovnim podatcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara