Komemorativni skup operetnom umjetniku đaniju šegini

KOMEMORATIVNI skup operetnom umjetniku Đaniju Šegini (1924.2003.) preminulom 19. studenoga, održan je danas u zagrebačkom kazalištu "Komediji" gdje je umjetnik proveo cijeli svoj umjetnički vijek.

O umjetnikovu životu govorio je ravnatelj "Komedije" Niko Pavlović.

Pavlović je podsjetio kako je Đani Šegina rođen 1924. u Ozlju gdje je živio do 1934. kada s obitelji odlazi u Kanadu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Šegina se pridružuje kanadskoj ratnoj avijaciji, a poslije rata vraća se u Zagreb gdje svoje umjetničko djelovanje započinje u "Komediji" 1950., odnosno od samog osnutka toga kazališta i u njemu ostaje punih trideset godina, pročitao je Pavlović iz umjetnikovih zapisa.

Kao operetni umjetnik, Šegina je uvijek nastojao što više istaknuti i povezati tri osnovne komponente operetne struke - pjevanje, glumu s plesom i uvjerljivo izgovoreni tekst, napomenuo je ravnatelj "Komedije".

"Njegova uloga grofa Tassila u "Grofici Marici" premijerno izvedenoj 1954. postala je antologijsko ostvarenje naše operetne scene i zaštitni znak za operetnu karijeru Đanija Šegine", istaknuo je Pavlović.

Dodao je i kako je Šegina značajne uloge odigrao i u "Zemlji smiješka", "Kneginji čardaša", "Cliviji", "Poljačkoj krvi", "Ševi", "Barunu ciganinu", "Kod bijelog konja", "Maloj Floramye", "Veseloj udovici" i drugim djelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sedamdesetih godina kada u kazališnom životu nastupa era mjuzikla već prvi mjuzikl u "Komedijinu" repertoaru "Čovjek iz Manche" omogućio je Đaniju Šegini da u potpunosti iskaže svoj višestruki talent i kreativnost, rekao je Pavlović.

Godine 1995. Đani Šegina odlikovan je Redom Danice s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 1999. dodijeljena mu je Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

Od, kako ga je nazvao "kralja operete", danas se na komemorativnom skupu oprostio i kazališni redatelj Vlado Štefančić.

Posljednji ispraćaj Đaniju Šegini bit će danas na Krematoriju na Mirogoju.

(Hina) sdju azZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara