Komentar "Glasa koncila" o trećem Papinu pohodu Hrvatskoj

BIRAJUĆI upravo Hrvatsku za svoje jubilarno, stoto apostolsko putovanje, Papa je i u sadašnjem povijesnom času, kako je to činio i prije u drugim sudbinski važnim i teškim trenutcima potvrdio svoju blizinu i potporu svemu što je pravedno, humano i sveto u današnjoj Hrvatskoj, hrvatskom narodu i svim stanovnicima Hrvatske, piše u redakcijskom komentaru sutrašnji katolički tjednik "Glas Koncila".

Najnoviji broj lista, u cijelosti posvećen Papinu trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj, u komentaru "Trostruka potvrda" ističe kako je taj pohod "potvrdio više dragocjenih istina o Crkvi, Papi i hrvatskom narodu".

Darujući čak gotovo punih pet dana Crkvi u Hrvatskoj, Sveti Otac je posvjedočio važnost i relativno malih crkvenih zajednica u velikoj, raznolikostima bogatoj Općoj Crkvi, ocjenjuje list i napominje kako je Papa i svojim trećim pohodom pokrenuo stotine tisuća hrvatskih vjernika, kojima su se pridružili i vjernici drugih nacionalnosti.

"Činjenica da ne postoji danas osoba ni u Hrvatskoj ni u svijetu koja bi u današnjoj Hrvatskoj okupila tako velika mnoštva, potvrda je karizmatičnosti Pape Poljaka koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim", ističe list. Drži da je ta činjenica potvrda i visokog vrjednovanja Petrove službe u suvremenoj Crkvi i narodu Hrvata kao i po čitavu svijetu.

Treći pohod Pape Hrvatskoj, po ocjeni lista, pomogao je da na svjetlo dana dođu i neke od bitnih istina o hrvatskom narodu, a koje se često neopravdano osporavaju, zamagljuju ili razvodnjuju, kako u inozemstvu, tako i u zemlji. "Papin pohod svratio je pozornost na Hrvatsku i onih medija koji o njoj i ne pišu, osim ako to može biti negativno", ističe list, dodajući da su sada "morali prepoznati, koliko je Hrvatska duboko europska, upravo zapadnoeuropska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po ocjeni lista rijetko srdačna ozračja na Papinim susretima kao i pojedine geste okupljenih vjernika jasno su svjedočanstvo koliko su vitalni kršćanski korijeni u hrvatskom narodu.

"Upravo taj aspekt katoličke i kršćanske pripadnosti adut je Hrvatske na putu u zapadnoeuropske integracije te je bilo ugodno čuti da i hrvatski predsjednik, koji se inače javno ne kiti kršćanskom pripadnošću, govori o ujedinjenoj Europi", primjećuje list.

I spontan pljesak kao odgovor na Papin pozdrav srpskom metropolitu Jovanu i patrijarhu Pavlu, po ocjeni lista, otkrio je, često nepoznato i nepriznato, ekumensko lice hrvatskih katolika.

"Na trećem Papinu pohodu hrvatski katolici očitovali su i novo lice Crkve u Hrvatskoj te su na taj način potvrdili da sadašnji naraštaji poznaju i prihvaćaju temeljne trajne evanđeoske vrijednosti te se neće tek tako pomiriti da se te vrijednosti na bilo kojem području dovode u pitanje ili gaze", piše u redakcijskom komentaru "Glas Koncila".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara