Komentar "Glasa Koncila": "Povjerenje za odgovornost"

SADAŠNJI pregovori o političkom koaliranju mnogo su realniji i zahtjevniji od poslijeizbornoga doba 2000., kad takvih pregovora gotovo nije bilo, jer je koalicija bila sastavljena prije samih izbora te su se poslijeizborni pregovori sveli uglavnom na podjelu fotelja, piše u uredničkom komentaru "Povjerenje za odgovornost" najnoviji broj "Glasa Koncila".

Po ocjeni lista dobro je što se u tim pregovorima pošlo od sučeljavanja programa, osobito gospodarskoga programa koji je sudbinski važan, i što u tom sučeljavanju sudjeluju i gospodarski stručnjaci.

"Sa stajališta općega dobra i u tim pregovorima morala bi biti najvažnija Hrvatska, stvarno dobro hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana, a ne interesi ove ili one političke stranke", piše list. Smatra kako mandat koji su izbornim dobitnicima dali birači nije, niti smije biti shvaćen kao davanje povlastica, nego je povjeravanje odgovornosti za sudbinu države, hrvatskoga naroda i hrvatske nacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pritom je posebno važno da se ni časa ne smetne s uma koliko je duboka i ozbiljna gospodarska i socijalna kriza u Hrvatskoj te da nema vremena za odgađanje stvarnog suočavanja s tom dubokom krizom", napominje list.

Navodi kako bi u tim pregovorima trebalo izbjeći zamku da se zbog bilo kojeg razloga dovedu u pitanje oni stvarno dobri i zdravi procesi započeti ili nastavljeni za vladavine bivše koalicije.

List drži kako bi u pregovorima o budućem koaliranju trebalo postići suglasnost da se stvarno spriječe različite zlouporabe u procesu privatizacije, kao i u obnašanju vlasti, osobito na državnoj razini, da se zaštite stvarni hrvatski nacionalni interesi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara