Komisija naredila RH da smanji cijenu interneta, Zagreb se izvlači: "Institucije su paralizirane"

Komisija naredila RH da smanji cijenu interneta, Zagreb se izvlači: "Institucije su paralizirane"

Foto: FAH

NAKON što je jučer objavljeno da je Europska komisija opomenula Hrvatsku jer kasni s razvojem digitalnog tržišta i jer još nije smanjila troškove brzog interneta za barem 30 posto, Zagreb ima dva mjeseca da prihvati zakonske mjere kojima bi se smanjili navedeni troškovi. U suprotnom, Hrvatskoj prijeti tužba pred Sudom EU-a.

> Komisija službeno opomenula Hrvatsku: "Smanjite cijenu brzog interneta za 30 posto"

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, javlja Nova TV, kažu da je nacrt zakona spreman, ali da nije mogao biti prihvaćen zbog izvanrednih okolnosti.

''Ovdje govorimo o tome da je nužno infrastrukturu, neku drugu poput struje, vode, plina, koristiti kako bi upravo smanjili troškove postavljanja tih mreža koje će to nama omogućiti'', objasnio je situaciju Marko Čavlović, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a.

Europska komisija procjenjuje da će se troškovi uvođenja smanjiti i do 30 posto.

Čavlović: Logično je da padnu cijene interneta

"Ovdje ne govorimo o tome da internet kao mora takav biti niži, ali je logično da bi mogao biti niži ako su troškovi postavljanja tih mreža niži znatno nego danas", pojašnjava Čavlović.

Direktiva iz Bruxellesa već je trebala biti prihvaćena, a u resornom ministarstvu kažu kako zakon nacrta imaju.

"Međutim zbog izostanka institucija koje su trebale donijeti taj zakon, prvenstveno raspuštanja Sabora i tehničke Vlade, nismo bili u mogućnosti zakon staviti u redovitu proceduru", navodi Jure Šarić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, dodajući kako su o svemu obavijestili Bruxelles još u svibnju.

Tele-operateri su također prokomentirali situaciju.

Teleoperateri: Veliki pomaci u kratkom vremenu nerealni

"Trenutno je postupak izdavanja dozvola u Hrvatskoj preskup i dugotrajan, a troškovi korištenja nekretnina i zemljišta za polaganje mrežne infrastrukture nerazumno su visoki i ograničavaju daljnja ulaganja", poručili su iz HT-a.

"Uzrok visokih cijena i nedovoljne dostupnosti brzog interneta kod nas leži u produljenju praktički monopola dominantnog operatora... Nestankom prave konkurencije, nestaje i potreba dominantnog operatora za investicijama", smatraju u Vipnetu.

"Investicije u mrežu i razvoj širokopojasnog pristupa internetu je dugoročan proces te se značajniji pomaci ne mogu očekivati u kratkom vremenu", navode u TELE2.

No, čini se kako bi do promjena moglo doći nakon što se konstituira Sabor te nakon što navedeni zakon bude usvojen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara