Komisija nezadovoljna napretkom Bugarske i Rumunjske u području pravosuđa i unutarnjih poslova

Komisija nezadovoljna napretkom Bugarske i Rumunjske u području pravosuđa i unutarnjih poslova

Foto: FAH

EUROPSKA komisija u srijedu je prihvatila izvješće o napretku Bugarske i Rumunjske unutar Mehanizma o suradnji i verifikaciji (CVM), kojim se prati napredak tih zemalja u uklanjanju nedostataka u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, a u slučaju Bugarske i borbi protiv organiziranog kriminala.

Bugarska i Rumunjska, koje su se EU-u pridružile 1. siječnja 2007. godine, jedine su dvije članice koje su uspjele ući u Uniju unatoč ocjeni da nisu u potpunosti ispunile uvjete u području pravosuđa i unutarnjih poslova. Stoga je uveden CVM kako bi te zemlje i dalje ostale pod nadzorom Komisije u ispravljanju tih nedostataka.

Komisija je zaključila da u Bugarskoj nedostaje odlučnosti za suočavanje s problemima i da spori napredak u borbi protiv korupcije na visokoj razini i u borbi protiv organiziranog kriminala ugrožava povjerenje javnosti u bugarske vlasti da osiguraju pravdu.

"Borba protiv korupcije na visokoj razini i protiv organiziranog kriminala ostaje najveći izazov za Bugarsku i njezin najveći prioritet", rekao je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans. Što se Rumunjske tiče, Komisija je zaključila da su poduzeti određeni napori u borbi protiv korupcije, ali da još uvijek nema potrebne političke volje za konačan obračun s tim.

"Poduzete su mjere protiv korupcije, ali ne u mjeri i ne s potrebnom političkom voljom kako bi se primjereno odgovorilo na taj sustavni problem", kaže Komisija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara