UHLJEBISTAN

Pogledajte dokument: HOK harači obrtnike pa taj novac daje za dernek na Bleiburgu

Pogledajte dokument: HOK harači obrtnike pa taj novac daje za dernek na Bleiburgu
Foto: EPA/FaH/HOK

HRVATSKA obrtnička komora, koja se financira članarinama koje su prisiljeni plaćati svi obrtnici, prošle je godine izdvojila 15 tisuća kuna za "održavanje redovitih aktivnosti" Počasnog bleiburškog voda, a one se svode na sentimentaliziranje ustaštva.

Dragutina Ranogajca, predsjednika HOK-a, nazvali smo nekoliko puta, bio je na sastancima. Kad smo ga konačno čuli, inzistirao je da mu pošaljemo mail, jer nismo "uputili službeni upit instituciji". Kad smo rekli da nam treba njegova izjava, zapazio je da "ne možete vi mene službeno pitati izjavu, jer postoji služba u Hrvatskoj obrtničkoj službi koja to radi". Šta radi služba - pita Ranogajca izjave, sastavlja Ranogajčeve izjave? - nemamo pojma. Uglavnom, poslali smo mail HOK-u.

Donacija organizatorima derneka na Bleiburgu je bila najveća prošle godine

Šteta, imali smo interesantna pitanja. Na primjer, zašto HOK novac koji uzima od obrtnika po sili zakona izdvaja za takve namjene, ali i zašto je od 18 ustanova, udruga, osoba i priredbi, kojima je lani dao ukupno 90.200 bespovratnih kuna za sponzorstva i donacije, najviša pojedinačna stavka od 15 tisuća kuna otišla upravo Počasnom bleiburškom vodu.

Po deset tisuća kuna dobili su Župa svete Ane za organizaciju drugog hodočašća obrtnika Krapinsko-zagorske županije i Udruga lađara Stablina za Maraton lađa, dok je Zaklada dječja onkologija Rebro za pomoć za opremanje Odjela dječje hematologije dobila znatno manje – 3200 kuna. I to je više od dvije tisuća kuna izdvojenih ih kase HOK-a za udrugu Nismo same – projekt prijevoza žena na kemoterapiju.

Pogledajte cijeli popis donacija HOK-a za 2019. godinu

Donacije Hrvatske obrtničke komore za 2019. godinu by Index.hr on Scribd

Ima tu, dakle, svega: od dosta novca za nehumanost do malo kuna za humanost.

I ranijih je godina HOK na zanimljive načine raspolagao tuđim novcem. Primjerice, 2018. godine deset tisuća kuna dobio je ne samo uobičajeni Maraton lađa nego i Tjedan kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki, Viteškom alkarskom društvu pripalo je 6250 kuna, dvije tisuće otišle su produkcijskoj kući Prime time "za organizaciju besplatnih projekcija filma Hrvatska - moja domovina", dok je Udruzi branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata HOK uplatio 1500 kuna "za opremanje i rad Udruge". Prije tri godine najviše, i to deset tisuća kuna, otišlo je Večernjem listu za Forum o dualnom obrazovanju te zagrebačkom Ekonomskom fakultetu - ne piše zašto. 2016. godine 12.500 kuna uplaćeno je Viteškom alkarskom društvu, a deset tisuća lađarima - znamo, ni vama nije jasno zašto su preskočeni 2017. godine - i tako dalje i tome slično.

Na stranicama HOK-a stoji kako "doprinos u paušalnoj svoti" iznosi 76 kuna mjesečno, ali i da "obveza plaćanja obveznog komorskog doprinosa za obrtnike nastaje danom upisa u Obrtni registar, a prestaje danom brisanja iz Obrtnog registra". U prijevodu, ako se obrtnici žele baviti svojim poslom, prisiljeni su plaćati harač Komori.

Na inicijative za smanjenje, odnosno ukidanje komorskog harača, koje su se mogle čuti na početku krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, šef HOK-a Ranogajec je odgovarao kako to ne bi spasilo državu.

Član HOK-a Vedran Jakominić: Komora uopće ne bi smjela davati novac udrugama

Riječki ugostitelj Vedran Jakominić član je HOK-a. Evo kako nam je komentirao Komorinu darežljivost prema organizatorima derneka na Bleiburgu.


Vedran Jakomini

"Obrtnička komora ne bi uopće smjela davati donacije građanskim udrugama jer to nije njezin posao. Ako već utjeruje novac od poduzetnika, onda taj novac može i smije biti utrošen isključivo za unapređenje rada tih istih obrtnika jer tome Komora služi, a za bilo kakve građanske donacije mogu poduzetnici direktno donirati novac ako smatraju da nešto zaslužuje donaciju. Mislim da jako puno udruga dobiva direktno donacije od poduzetnika. Smatram da obrtnička, gospodarska ili bilo koja druga prisilna komora nemaju pravo raspolagati novcem za bilo koju drugu namjenu", govori nam Jakominić.

"Nije na Komori da novac koji je nasilno oduzela bilo kome poklanja"

"Bilo kakve ideološke donacije koje idu desno, lijevo, gore ili dolje predstavljaju mi problem jer smatram da ne mogu predstavljati univerzalne vrijednosti svih članova obrtničke komore. Kemoterapija i bolesna djeca su univerzalna vrijednost za koju mislim da nikome neće biti sporna, mada i dalje ću reći da nije na Komori da novac koji je utjerala i nasilno oduzela poduzetništvu bilo kome poklanja", zaključio je Jakominić.

Kako bilo, vodite li obrt u Hrvatskoj, znajte da i bez svoje volje sudjelujete u podržavanju Počasnog bleiburškog voda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara