Komšić videolinkom iz Lepoglave: Nisam htio ubiti Kristinu, bila mi je sve

Komšić videolinkom iz Lepoglave: Nisam htio ubiti Kristinu, bila mi je sve
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

SUTKINJA Vrhovnog suda Ana Garačić odbila je danas zahtjev za izuzeće člana vijeća Vrhovnog suda Perice Rosandića u odlučivanju o žalbi Davida Komšića na presudu. Sudac Rosandić nakon toga upoznao je sve prisutne u sudnici s dosadašnjim tijekom postupka.

Komšić raspravu prati pognute glave videolinkom iz zatvora u Lepoglavi. Nakon što su iznijeli sve argumente Komšić se obratio sudskom vijeću.

Rekao je kako nikad nije namjeravao ubiti Kristinu. Ponovio je kako se ničega ne sjeća i rekao da je nakon "tragičnog događaja" učinio sve da se Kristini pomogne.

"Svakim danom mi je sve teže nositi se s tim što sam Kristini oduzeo život. Djevojci koji sam volio i koja mi je bila sve u životu. Svjestan sam da sam uništio i živote dviju obitelji, njezine i svoje i kajem se i kajat ću se dok sam živ", rekao je.

Dok je govorio Kristinina majka Vesna je plakala, a plakala je i njegova majka Olivera.

Tužiteljstvo traži veću kaznu

Tužiteljica je rekla kako smatra da je David Komšić Kristinu Krupljan ubio iz bezobzirne osvete i zatražila je da sud to ubojstvo tako i tretira te da mu odmjeri i adekvatnu kaznu. Tužiteljstvo smatra da je prvostupanjska kazna od 25 godina premala te odbacuju mogućnost da se radi o kaznenom djelu usmrćenja, što bi željela obrana.

Nakon tužiteljice s izlaganjem je nastavio branitelj Veljko Miljević koji je ukazao na, po njemu, niz povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku, među ostalim izreke presude i njezina obrazloženja.

Kristinina majka želi da sve završi

Na sjednici je i majka ubijene Kristine, koja je rekla kako očekuje da će se Komšiću vratiti presuda od 30 godina ili da će mu još povećati kaznu. Ne želi samo da se suđenje vrati na početak jer to ne bi, kaže, mogla podnijeti.

Sjednica vijeća Vrhovnog suda je završila, a odluku povodom žalbi stranke će dobiti pismenim putem.

>> Odgođena konačna presuda Komšiću

Podsjetimo, nakon što je rasprava 19. studenoga bila odgođena zbog zahtjeva Komšićevog odvjetnika Veljka Miljevića za izuzeće suca izvjestitelja Perice Rosandića, za jutros u 8.30 sati ponovno je zakazana sjednica Vijeća Vrhovnog suda koje odlučuje o žalbi Davida Komšića zbog ubojstva 18-godišnje Kristine Krupljan.

Vrhovni sud već je djelomično prihvatio žalbu optuženog te je preinačio prvostupanjsku presudu od 30 godina zatvora na kaznu zatvora od 25 godina zbog teškog ubojstva na okrutan način. 

Komšićev branitelj Veljko Miljević žalio se na tu presudu te je tražio da se Komšića osudi za djelo usmrćenja za koje je propisana kazna od 10 godina. 

Sud je danas trebao odlučivati o toj žalbi, ali je odluka odgođena zbog zahtjeva obrane za izuzeće suca izvjestitelja. Kako su naveli, sumnjaju u njegovu pristranost. 

"Pripremanjem za sjednicu naišao sam na dokument presude Županijskog suda u Velikoj Gorici koje je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Perice Rosandića u kojoj je razmatralo problem vezan za suđenje protiv istog optuženika, ali u jednom prometnom deliktu u kojem je izrečena bezuvjetna kazna zatvora.

Dolazak Komšićeve majke na sud

Kolega Olujić, koji je branio u tom predmetu, u žalbi je istaknuo da se radi o povredi kaznenog zakona te da je trebalo primijeniti maloljetničko pravo na počinitelja, a ne opće kazneno pravo. Sud je u tom slučaju rekao da se treba primijeniti opće kazneno pravo. Budući da je to krucijalno pitanje i u ovom kaznenom predmetu, tražio sam jedino što sam mogao, a to je otklon suca Rosandića", rekao je nakon sjednice Komšićev odvjetnik Veljko Miljević.

Ubio je s 88 uboda nožem

Zagrebački Županijski sud je lani 9. travnja nepravomoćno proglasio Komšića krivim i osudio ga na 30 godina zatvora za ubojstvo bivše trudne djevojke Kristine Krupljan, kojoj je život oduzeo nakon večernjeg izlaska s 88 uboda i rezova nožem. Nakon toga mu je sud smanjio kaznu na 25 godina.

Komšić je tijekom suđenja tvrdio da se ne osjeća krivim za okrutno ubojstvo Kristine Krupljan koju je usmrtio 22. veljače 2017. oko 21:30 sati u Zagrebu, znajući da je ona u novoj ljubavnoj vezi s drugim i da je trudna te da želi prekinuti emotivnu vezu s njim.

 

U ožujku je održano saslušanje o Komšićevoj žalbi. Komšić je cijelo vrijeme bio spojen putem videolinka iz kaznionice u Lepoglavi, gdje služi kaznu za izazivanje prometne nesreće u kojoj je pregazio i usmrtio pješaka u travnju 2016. godine.

David Komšić je cijelo vrijeme pognute glave slušao obrazloženje presude kojom je osuđen na 30 godina zatvora, a u kojoj je detaljno opisano kako je ubio Kristinu te zadavanjem 88 uboda izazvao kod nje tešku patnju i bol.

Rekao da mu je žao

Nakon toga mu se obratio predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog suda Ranko Marijan i rekao: "Davide Komšiću, sat vremena se niste pomaknuli."

Komšić je potom progovorio prvi put otkako mu je počelo suđenje za Kristinino ubojstvo iako je za to imao priliku i ranije, no tijekom cijelog suđenja se branio šutnjom. Kada se odlučivalo o njegovoj žalbi, odlučio se obratiti sudskom vijeću od kojeg je tražio da mu smanji kaznu i slučaj vrati na ponovno suđenje.

"Poštovani sude, ja sam, kad sam došao sebi (op.a. nakon što je ubio Kristinu), zamolio oca da me odvede na policiju gdje sam sve priznao, kao i na DORH-u, izrazio sam žaljenje. Kao dijete sam imao psihičkih poteškoća pa ne mogu razjasniti sam događaj (op.a. to što je Kristinu ubio zadavši joj 88 uboda nožem). Izražavam veliko žaljenje, žao mi je Kristinine i moje obitelji. Ne prođe dan da se ne sjetim Kristine, sjetim je se svaki dan kad gledam neki film kojeg smo skupa gledali i kad slušam neku pjesmu koju smo skupa slušali. Svaku noć razmišljam o njoj. Svoj život bih dao da joj još jednom kažem da je volim, sve mi jako teško pada", rekao je Komšić koji se tada prvi put od početka suđenja obratio sudu.

Njegove riječi komentirao je predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog suda RH Ranko Marijan.

"Vama je žao, ali Kristine nema. Prošlo je 25 mjeseci (op.a. od njenog ubojstva), a vama je sad žao, sjednite", poručio mu je u ožujku sudac Marijan.

Još dvije presude

U ožujku ove godine Komšić je s trojicom prijatelja nepravomoćno osuđen i zbog otmice i napada na Kristinu, koju je nekoliko mjeseci kasnije brutalno usmrtio s 88 uboda i rezova nožem.

Komšić je i ranije bio osuđen zbog izazivanja prometne nesreće na Sveticama u travnju 2016. kada je autom usmrtio pješaka koji je prelazio cestu. Krajem prošle godine optužen je i zbog sumnje da je Kristini Krupljan, zajedno sa svojim prijateljima, u studenome 2016. presreo put automobilom, vikao na nju, vrijeđao je i oštetio joj automobil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara