Konačni udar na džihadiste ISIS-a: SAD sprema masovnu akciju oslobođenja Mosula i Raqe

Konačni udar na džihadiste ISIS-a: SAD sprema masovnu akciju oslobođenja Mosula i Raqe

Foto: Hina

MEĐUNARODNA koalicija protiv skupine Islamske države (IS) koja se pod predsjedanjem Sjedinjenih Država sastala u Washingtonu, priprema oslobađanje Mosula u Iraku i Raqe u Siriji, dviju džihadističkih baza.

"Sada je pred nama oslobađanje Mosula", rekao je američki predstavnik u koaliciji, Brett McGurk pred ministrima vanjskih poslova i obrane četrdesetak zemalja koji su stigli u Washington na poziv Johna Kerryja i Ashtona Cartera.

No Mosul, grad s dva milijuna stanovnika u kojemu je IS u ljeto 2014. proglasio svoj "kalifat" bit će i dosad "najsloženija" operacija oslobađanja za iračke snage, upozorio je McGurk.

Po riječima europskog dužnosnika sudionika sastanka u Washingtonu, nedavno oslobađanje Falluje i zračne baze Qayare, mostobrana važnog u ofenzivi na Mosul, bilo je "brže nego se predviđalo" u prvim vojnim planovima koalicije.

No koalicija se sada brine što će se događati tijekom i nakon oslobađanja grada sa sunitskom većinom, ali i s brojnim manjinama.

"Ne možemo dopustiti da stabilizacijski napori" u Iraku "kasne" za sadašnjim vojnim uspjesima koalicije, istaknuo je Carter, američki ministar obrane.

"Moramo potaknuti sve strane (u Iraku) da zanemare svoje razlike", naglasio je McGurk, pozivajući koaliciju da "snažno diplomatski djeluje" među Iračanima.

Usprkos optimizmu u vojnu pobjedu nad džihadistima, saveznici su veoma oprezni u vezi s vremenskim rasporedom ofenziva.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara