Končarov Niko najsnažniji prijenosnik na svijetu

KONČAR-INEM predstavio je novo prijenosno računalo, trenutno najsnažnije na svijetu. Nosi ime Končar Niko i prvo je računalo u Končarevom portfelju s muškim imenom.

Osnovu prijenosnika čini Intelova matična ploča sa 915P + ICH6 čipsetom. "Mozak" je Intel Pentium 4 LGA 775 procesor takta 3,4 GHz frekvencije sabirnice 800 MHz i sa HT tehnologijom. Za pohranu podataka su zadužena dva čvrsta diska sa Serial ATA sučeljem, kapaciteta 60 GB i podešena u striping način rada.

U prijenosnik su ugrađena dva Corsair DDRII modula, od čega svaki kapaciteta jednog gigabajta. Sistemsku memoriju moguće je proširiti na čak četiri gigabajta (no trenutno operativni sustav može iskoristiti 2814 megabajta).

Za prikaz slike zaslužna je nVidia GeForce 2 Go 6800 grafička kartica sa čak 256MB vlastite memorije i PCIe 16x sučeljem i podrškom za DirectX 9.0, te TFT zaslon dijagonale 17,1 inča i WSXGA+ razlučivosti (1680x1050 točaka).

Što se optičkog pogona tiče, Končar Niko ima dva Pioneer DVD+/-RW uređaja sa mogućnošću dvoslojnog snimanja.

Tipkovnica je pune veličine sa zasebnim alfanumeričkim dijelom, a navigaciju će olakšati i ugrađeni touchpad sa scroll funkcijom. Za reprodukciju zvuka zaslužna je ugrađena zvučna kartica sa Intel Azalia sučeljem i SRS naprednim 3D stereom.

Ugrađena su četiri zvučnika i subwoofer (po uzoru na Končar Niku17), te mikrofon i audio DJ konzola za reprodukciju glazbenih i MP3 CD medija.

Što se ulazno-izlaznih jedinica tiče, ugrađena su četiri USB 2.0 utora, dva Mini FireWire utora, jedan S-Video izlaz za TV i HDTV, jedan RS232, jedan paralelni port, infra-crveno sučelje, jedan PS/2 port, ulaz za slušalice i mikrofon, linijski audio ulaz, jedan RJ45 za LAN, jedan CATV ulaz, te jedan S-Video ulaz. Kao kuriozitete valja spomenuti 7-u-1 čitač memorijskih kartica sa podrškom za Memory Stick, Memory Stick Pro, SD, MMC, CF, SmartMedia i MicroDrive kartice, te ugrađen TV-tuner, Bluetooth i VGA Web-kamera. Ugrađena je i WLAN kartica sa podrškom za 802.11b/g standard te analognog V.92 modema.

Dimenzije ovog prijenosnika su 397 x 298 x 49,5 milimetara, a masa je 5,8 kilograma sa 12-ćelijskom litij-ionskom baterijom.

Končar Niko biti će dostupan u prodavaonicama Končar-INEM-a te u mreži partnera početkom srpnja, po cijeni od 19,876.00 kuna + PDV. U cijenu je uključen operativni sustav Microsoft Windows XP Professional, a kupci će na poklon dobiti torbu za prenošenje računala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara