koncert u povodu 65. rođendana željka brkanovića

U povodu 65. rođendana skladatelja i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Željka Brkanovića, večeras je u Preporodnoj dvorani HAZU održan koncert umjetnikovih djela.

Za tu prigodu izdan je drugi autorski CD Željka Brkanovića na kojemu je predstavljen dvadesetogodišnji presjek njegovih skladbi. CD koji je večeras predstavljen zajedničko je izdanje Cantusa i Hrvatskog društva skladatelja.

Večeras je predstavljeno i notno izdanje Brkanovićeva Koncerta za violinu, violončelo i orkestar.

Na slavljeničkoj večeri Brkanovićeva komorna djela izvodili su istaknuti glazbenici među kojima pijanist Vladimir Krpan, violinistica Laura Vađon, oboist Branko Mihanović, Trio Orlando, Igor Lešnik na udaraljkama, gitarist Istvan Remer i drugi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Brkanović rođen je 1937. u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završio je studij klavira, a skladanje u Skopju kod Tome Proševa. Od 1964. dirigent je Splitske opere, 1966. korepetitor Zagrebačke opere, a potom dirigent i glazbeni urednik na Radio Zagrebu.

Od 1980. godine Brkanović je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Glavna su mu djela Tonalna sonata za glasovir, Koncert za klavir i orkestar, Koncert za violinu i violončelo, II. simfonija, Preludij za glasovir, Sonetne minijature i druga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara