Konferencija o trgovini ljudima 23.- 26. veljače u Washingtonu

AMERIČKI State Department će zajedno s nevladinim organizacijama od 23. do 26. veljače organizirati konferenciju o načinim za zaustavljanje trgovine ljudima.

´Predanost Sjedinjenih Država borbi protiv ove pojave je vidljiva već iz visoke razine američkih sudionika´, rekla je koordinatorica konferencije Elizabeth Pryor iz State Departmenta.

Sjedinjene Države će na konferenciji predstavljati državni tajnik Colin Powell te ministri unutarnjih poslova i zdravlja kao i članovi Kongresa te čelnici vladinih agencija.

Očekuje se sudjelovanje predstavnika 120 zemalja.

Trgovina ljudima godišnje zabilježi između 700.000 i 4 milijuna žrtava, stoji u izvješću State Departmenta za 2002. Stručnjaci procjenju da godišnje u Sjedinjene Države kao žrtve trgovine uđe oko 50.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trgovina ljudima postala je jedna od najvažnijih kriminalnih grana raspadom Sovjetskog Saveza i većom slobodom kretanja uz istodobne gospodarske probleme s kojima su suočene mnoge zemlje. Mlade žene i djevojke u potrazi za boljim životom često postaju žrtve bandi koje stavljaju u izgled bolju budućnost s one strane granice.

Trgovina ljudima je u porastu i u kulturama gdje žene imaju niži socijalni status, gdje očajno siromašni roditelji prodaju svoje kćeri koje izvan svojih domova, u stranoj zemlji i bez sredstava za život postaju praktički zatvorenice svojih kriminalnih gospodara.

´One su zapravo robinje´, rekao je zastupnik u američkom Kongresu Frank Wolf koji se zalaže za snažniju međunarodnu akciju u borbi protiv trgovine ljudima.

Kosponzori Washingtonske konferencije su četiri američke nevladine organizacije udružene u Rat protiv trgovine.

Konferencija će okupiti predstavnike 250 organizacija za borbu protiv trgovine ljudima iz svih zemalja sudionica koji su ostvarili uspjeh potičući oštrije provođenje zakona, jačanjem informiranosti javnosti problemu te spašavanjem i rehabiliztacijom žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara