Kongresnik Radanovich: Hrvatska u NATO-u u roku od godinu dana

NAKON uhićenja optuženog generala Ante Gotovine uklonjena je posljednja prepreka za ulazak Hrvatske u NATO i Hrvatska bi mogla postati članicom Sjevernoatlantskog saveza u roku od godine dana, ocijenio je američki kongresnik George Radanovich u razgovoru za Glas Amerike.

Hrvatsko učlanjenje u NATO sada je neupitno, dok je ranije zbog slučaja generala Ante Gotovine bila dovedena u pitanje mogućnost da Hrvatska bude u prvoj sljedećoj skupini zemalja koje će postati članicama, rekao je kongresnik Radanovich u razgovoru objavljenom u nedjelju.

Sada se situacija potpuno promijenila, rekao je, ukazujući na dovođenje Gotovine pred Haški sud, te prošlotjednu Rezoluciju Zastupničkog doma američkog Kongresa koja poziva na što brže učlanjenje Hrvatske u NATO savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S hvatanjem generala Gotovine, te uz pomoć nove kongresne inicijative, mislim da ćemo biti svjedoci učlanjenja u NATO u roku od slijedećih godinu dana", rekao je Radanovich, dodajući da bi Hrvatska trebala biti prva prva iduća zemlja koja će postati članicom NATO-a kao država koja je udovoljila svim kriterijima za članstvo.

Ocijenio je da će Hrvatska postati i središnji stup stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Radanovich je republikanski kongresnik iz Kalifornije i hrvatskog je podrijetla, te je supredsjedatelj Hrvatskog Kongresnog kluba na Capitol Hillu koji promiče američko-hrvatsku suradnju u Kongresu.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara