KONSTITUIRANO OSJEČKO-BARANJSKO VIJEĆE HND-a

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu danas je održana konstituirajuća sjednica osječkobaranjskog Županijskog vijeća Hrvatskog novinarskog društva (HND), za čijeg je predsjednika izabran novinar Hrvatskog radijaRadija Osijek Davor Lončarić.

Govoreći o aktivnostima HND-a, predsjednik te strukovne udruge Dragutin Lučić rekao je da se u Fond solidarnosti u zadnje četiri godine uplaćivalo oko 700.000 kuna godišnje, a pritom je naveo i uspješno ustrojavanje mirovinskog fonda.

Dodao je da je donošenjem niza zakona u vezi s medijskom djelatnošću Hrvatska kompletirala svoje zakonodavstvo na tom području, te da HND uglavnom može biti zadovoljan Zakonom o medijima, a da se najveće primjedbe upućuju Zakonu o HRT-u, odnosno neimenovanju novinara u Vijeće HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U osječkom HNK-u predstavljena je i knjiga glavnog tajnika HND-a Marija Bošnjaka "Mediji i izbori", koja sadrži niz dokumenata - od odluka Ujedinjenih naroda, zakonskih rješenja u pojedinim državama koja se odnose na izbore do primjera iz medijske prakse u različitim zemljama.

Zamjenik glavnog urednika "Glasa Slavonije" Ivica Šola drži kako se, osim prigovora da su za neslobodu medija krivi političari i njihovi pritisci, može reći da se mediji i novinari pribojavaju vlastite slobode te da se stoga "neprestano treba baviti higijenom slobode".

Lučić je ocijenio kako se može očekivati da će većina političara u vrijeme izbora pokušati iskoristiti medije za vlastite interese, a na medijima je da se od takvih pritisaka obrane. Dodao je kako knjiga ukazuje "da se jedna zemlja ne može zvati demokratskom, ako periodički ne osigurava ozbiljne izbore za predstavnike naroda i ako nema ozbiljne, neovisne i pluralne medije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara