Kontaktna skupina u Prištini poziva na smanjenje napetosti

MEĐUNARODNA Kontaktna skupina u petak je izrazila zabrinutost zbog povećane napetosti na sjeveru Kosova i pozvala Beograd, Prištinu i stanovnike Kosova da učine sve da se uspostave stabilnost, povjerenje među etničkim zajednicama i da se poštuju prava svih.

Predstavnici Kontaktne skupine u Prištini predali su Pregovaračkom timu Kosova deklaraciju u kojoj se izražava želja da se budućim statusom Kosova osiguraju prava svih građana i da se postave temelji za izgradnju miroljubivog, demokratskog i multietničkog kosovskog društva.

Kontaktna skupina najavila je još veći angažman međunarodne zajednice na sjevernom Kosovu, i prije i poslije utvrđivanja statusa Kosova kako bi osigurala ostvarenje navedenih ciljeva.

Kontaktna skupina ukazuje na to da decentralizacija lokalne vlasti može pomoći zajednicama na sjevernom Kosovu da očuvaju svoj identitet i zaštite svoja prava. Kosovskim Srbima upućen je još jedan poziv na sudjelovanje u kosovskim institucijama.

Po najavi Kontaktne skupine, KFOR i druge međunarodne strukture ostat će na Kosovu i nakon utvrđivanja njegova statusa radi nadzora nad primjenom novih rješenja i osiguranja prava svim stanovnicima Kosova.

Kontaktna skupina je ponovila svoja stajališta po kojima neće biti podjele Kosova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara