Kontić: Koalicija HSLS-a i DC-a nije tražila potporu od biskupa Ivasa

NOSITELJ i prvi na listi koalicije HSLS-a i DC-a u 9. izbornoj jedinici, Joško Kontić, danas je na konferenciji za novinstvo u Kaštel Lukšiću, oštro komentirao jučerašnju izjavu SDP-ova kandidata Šime Lučina, u kojoj traži od Crkve, odnosno šibenskog biskupa Ante Ivasa, da objasni svrstavanje uz koaliciju HSLS-a i DC-a, nakon što su se kandidati te koalicije Kontić, Mario Kovač i Lovorka Bujas sastali s biskupom Ivasom.

"Iz Lučinove bi se izjave (s jučerašnje konferencije za tisak u Sinju) dalo zaključiti kako smo mi kazali da su se Crkva i biskup Ivas svrstali uz nas", rekao je Kontić, dodajući da je "takva tvrdnja, laž i podmetanje".

Naglasio je kako je istina da su predstavnici koalicije HSLSS-a i DC-a posjetili šibenskog biskupa, i s njim razgovarali o nizu socijalnih, kulturnih i političkih pitanja, no da nisu od njega tražili potporu na izborima, niti se o tome razgovaralo.

Kontić smatra da je Lučinu zasmetalo to što je nakon razgovora s biskupom Ivasom, on (Kontić) novinarima kazao kako je Crkva stoljetni temelj očuvanja hrvatskoga nacionalnog identiteta.

"Danas dodajem da je Crkva to posebno bila tijekom 45 godina vladavine komunističke partije Jugoslavije, koja je zatirala hrvatski nacionalni identitet, no u tome nije uspjela zahvaljujući otporu Crkve i naroda, a Šime Lučin i Ivica Račan bili su članovi te partije", rekao je Joško Kontić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je "tada također kazao da je Crkva moralni autoritet hrvatskog društva".

"Iz ovih mojih izjava nitko normalan i dobronamjeran ne može zaključiti da sam se ja pozvao na potporu Crkve", zaključio je Kontić, napominjući kako mu Šime Lučin "pakira, podmeče i insinuira".

"Hvala Bogu, sada smo u slobodnoj hrvatskoj državi, pa nam Šime Lučin može samo staviti soli na rep", kazao je Kontić, podsjećajući da se za vrijeme jugokomunističkog režima za takve optužbe išlo u zatvor.

Po njegovim riječima, "ne postoj država u Europi i demokratskom svijetu u kojoj se ministar unutarnjih poslova na takav način obraća Crkvi i jednom biskupu". Kontić ističe da je to "potpuno derogiranje demokratskih standarda".

Kandidat HSLS-a i DC-a u 9. izbornoj jedinici Mario Kovač, ocijenio je da je "ovaj Lučinov odnos prema biskupu Ivasu i Crkvi bezobrazan i silnički, te utjelovljenje neodgoja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara