Kontić od Vlade traži da obrani Gotovine dostavi dokumente koje je dala tužiteljstvu

JOŠKO KONTIĆ (HSLS) zatražio je od Vlade da u roku sedam dana odvjetničkom timu generala Ante Gotovine omogući uvid u dokumentaciju koja mu je nužna za obranu pred haškim sudom, ocjenjujući da osim političkih kvalifikacija nema nikakve osnove da se ta dokumentacija Gotovini uskrati.

Kontić je to zatražio govoreći na saborskoj sjednici u ime 55 zastupnika, koji su u svibnju potpisali HSLS-ovu interpelaciju o postupanju Vlade u slučaju generala Gotovine.

Podsjetio je da je Vlada ranije dostavila haaškom tužiteljstvu dokumentaciju o slučaju Gotovina, a da je istu dokumentaciju odbila dati odvjetničkim timu generala Gotovine.

Istaknuo je i da je Vlada omogućila uvid u dokumentaciju u drugim postupcima, pa tako i "nedostupnim osumnjičenicima optuženim za zločin u Ahmićima u srednjoj Bosni".

Premijeru Ivici Račanu Kontić je zamjerio što se danas nalazi u predizbornoj kampanji, umjesto da sudjeluje u raspravi o interpelaciji, koju Kontić smatra sudbonosnim pitanjem za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obrazlažući u Saboru interpelaciju, Kontić je istaknuo da je Vlada prekršila Ustav time što je generalu Anti Gotovini uskratila da na vrijeme bude obaviješten o haškoj optužnici koja je u Zagreb stigla, podsjetio je, 8. lipnja 2001.

Dodao je da je Vlada u slučaju Gotovina trebala postupiti kao i u slučaju haaških optužnica protiv generala Janka Bobetka i Rahima Ademija, te generala Petra Stipetića, koji su s haaškim istražiteljima razgovarali u statusu osumnjičenika.

"Apsurdno je tumačenje Vlade da u slučaju Gotovina nije mogla postupiti na jednak način, odnosno preispitati optužnicu, kada su sve tri optužnice rađene po istoj špranci i od istih ljudi", rekao je Kontić.

Dodao je da je razlika samo u tome što je optužnica protiv Gotovine politički najopasnija, jer kriminalizira bivšeg predsjednika RH Franju Tuđmana i hrvatske Oružane snage te vojnu akciju Oluja, pod optužbom da je provedeno etničko čišćenje 200 tisuća Srba.

"Interes je RH da takvu optužnicu ospori, a Vlada po tom pitanju nije učinila ništa, i neistinita je tvrdnja Vlade da se optužnica ne može povući i mijenjati dok se Gotovina ne pojavi pred sudom", rekao je Kontić, navodeći da je Haag povukao 16 optužnica protiv Srba koji se nisu pojavili na sudu.

Sjednica je nastavljena očitovanjem klubova zastupnika o interpelaciji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara