Kontrolori u ZET-u će provjeravati karte bez kontakta s putnikom, a karte će se poništavati automatski

ZA OTPRILIKE godinu dana ZET će uvesti pametne vozne karte, koje će imati ugrađen čip i minijaturnu antenu, pomoću kojih će kontrolori moći provjeriti valjanost karte i bez ikakvog kontakta s putnikom, a zanimljivo je i da će se karte automatski poništavati ulaskom u tramvaj ili autobus.

Naime, krajem rujna ZET je objavio natječaj za isporuku i oglednu ugradnju opreme i prateće programske podrške za uspostavu sustava naplate u Gradu Zagrebu, odnosno za nabavu i ugradnju opreme za prodaju pretplatnih karata s memorijom.

"Taj sustav trebao bi se primjenjivati od druge polovice sljedeće godine. Tada bi trebao biti gotov i sustav za izradu mjesečnih karata", rekao je za Vjesnik Branko Makinac, pomoćnik direktora ZET-a za promet, te je objasnio kako će aparati funkcionirati.

Narančaste automate iz autobusa i tramvaja sredinom iduće godine trebali bi zamijeniti tzv. "pametni" automati koji će se nalaziti u tramvajima, autobusima i na stanicama.

Karte više neće prodavati niti vozači niti će se moći kupiti na kioscima, već će ih izdavati automati i to za određeni iznos novca. Moći će se kupiti karta u vrijednosti npr. 20 kuna i s njom će se moći voziti više puta.

Prilikom ulaska putnika u autobus ili tramvaj, automat će na određenoj udaljenosti bez ikakva kontakta poništiti kartu ili će skinuti određeni iznos potreban na toj relaciji.

Zanimljivo je i kako će ZET-ovi kontrolori provjeravati karte: posebnim uređajem kontrolor će provjeriti valjanost karte čak i  kroz putnikov džep.

Iz ZET-ove Službe za odnose s javnošću saznali smo kako uređaj neće detektirati putnike bez vozne karte, već putnici sa pametnim karticama imaju obvezu detektirati se na uređaj, a putnik bez valjane karte snosit će posljedice ako ga ulovi kontrola.

"Ovakav sustav planiramo već nekoliko godina. Do sada nije bilo novca, a možda je to i bolje, jer sada možemo primijeniti tehnologiju za koju je već sada jasno da će postati široko primjenjivana", komentirao je Makinac za Vjesnik.

(Izvor fotografije: Subways.net)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara