Kontroverzni Bushov kadar prisiljen napustiti NASA-u

GEORGE DEUTSH, 24-godišnji službenik za tisak američke svemirske agencije NASA, danas je podnio ostavku na dužnost nakon otkrića da je lagao o svojim stručnim kvalifikacijama u službenoj biografiji.

Deutsch je prije togao izazvao kontroverzu nakon što ga je James Hansen, jedan od znanstvenika zaposlenih u agenciji, javno optužio za prijetnje zbog stavova o globalnom zatopljenju.

Prije nekoliko dana je objavljena vijest kako je Deutsch poslao memorandum dizajneru NASA-ine službene web-stranice u kojem zahtijeva da se uz svako spominjanje "Velikog praska" - događaja kojim je, prema mišljenju većine fizičara, stvoren današnji univerzum prije 15 milijardi godina - mora navesti izrast "teorija". Deutsch je to obrazložio nastojanjem da se "poštuje i stav onih koji smatraju da je iza stvaranja svemira postojala nečija volja".

Deutschev memorandum je izazvao bijes američkih znanstvenika, koji to smatraju nastojanjem da se kao službeni stav agencija na mala vrata uvede kršćanski fundamentalizam.

Deutsch je, inače, na dužnost službenika za tisak imenovan od strane predsjednika Georgea W. Busha 2004. godine, nedugo nakon što je služio kao jedan od ključnih ljudi u njegovoj izbornoj kampanji.

Prije tri dana je na jednom blogu objavljen podatak kako je bio Deutsch napustio studij na teksaškom A&M sveučilištu kako bi se priključio Bushevoj kampanji. Nakon toga se na studij nije vratio, ali njegova službena biografija tvrdi kako je tamo stekao diplomu iz novinarstva.

Suočen s tim otkrićem, Deutsch je podnio ostavku.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara