Konzervativni demokrat i protivnik pobačaja opet izabran za guvernera Louisiane

Konzervativni demokrat i protivnik pobačaja opet izabran za guvernera Louisiane
Foto: EPA

GUVERNER Louisiane John Bel Edwards, konzervativni demokrat, osvojio je drugi mandat porazivši Eddieja Risponea, republikanca bliskog američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u saveznoj državi sklonoj republikancima.

Edwards, prakticirajući katolik koji se protivi pobačaju, prije izbora bio je u blagom vodstvu ispred Risponea, građevinskog poduzetnika za kojeg Trump kaže da je "za obitelj, za život, za 2. amandman (pravo na posjedovanje oružja) i 100 posto za Ameriku".

Stavio naglasak na jačanje gospodarstva

Pobijedio je s 51 posto glasova a Rispone je osvojio preostalih 49 posto glasova.

Edwards, jedini demokratski guverner na tzv. Dubokom jugu SAD-a, u kampanji je stavio naglasak na jačanje gospodarstva.

U Louisiani je za njegova mandata otvoreno 21.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je sa šest na četiri posto.

Trump je pozvao birače da glasaju za Risponea najavljujući da će on smanjiti poreze i cijenu osiguranja za vozila koja je najviša u SAD-u te zaštititi njihova prava na nošenje oružja.

Zajednička ljubav za Louisianu

Rezultat izbora smatra se novim pokazateljem snage Trumpove potpore republikanskim kandidatima uoči predsjedničkih izbora 2020.

Drugi nedavni izbori u tom su smislu bili dvosmisleni.

Na izborima za guvernera Kentuckyja, demokrat Andy Beshear porazio je republikanskog guvernera Matta Bevina unatoč Trumpovoj glasnoj potpori. A u Mississippiju početkom mjeseca republikanci su lako zadržali kontrolu nad državnom skupštinom zahvaljujući dijelom i Trumpu.

U pobjedničkom govoru Edwards je kazao kako se telefonski čuo s Risponeom te su se usuglasili da je kampanja završila i da je "naša zajednička ljubav za Louisianu sada važnija od stranačkih razlika".

Rispone je zahvalio na potpori Trumpu koji je u okviru kampanje bio tri puta u Louisiani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara