Konzum budućoj majci "poklonio" otkaz

KOLIKI je "problem" za trgovce kad im djelatnica zatrudni, svjedoči i primjer 25-godišnje Marije Bogdan iz Vrisnika na Hvaru, koja je devet dana nakon odlaska na čuvanje trudnoće dobila otkaz iz jedne od trgovina trgovačkog lanca Konzum.

Mlada je Hvaranka početkom 2004. godine s Konzumom sklopila ugovor o radu na određeno vrijeme, što je nažalost već ustaljena praksa u Hrvatskoj prilikom zapošljavanja "obične" radne snage koje na tržištu rada ima dovoljno. S druge pak strane, nezaposlena osoba će pristati i na takav ugovor, jer trgovački lanci nude određenu sigurnost što se tiče posla. A plaće koje su doista premalene, su barem redovite.

Iako se u obrazloženju otkaza navodi da je Mariji otkaz uručen zbog smanjenja opsega posla, ogorčena buduća majka sumnja da je otkaz dobila zbog toga jer je zatrudnjela. Ovakva sumnja nije nimalo neopravdana jer su poznati slučajevi u kojima poslodavci prilikom zapošljavanja pitaju mlade kandidatkinje jesu li udate i planiraju li imati djecu.

Marija iako je udata još od 1999. godine, stjecajem okolnosti nije uspjela zatrudnjeti.  "Sada, kada sam konačno uspjela zatrudnjeti, ginekolog dr. Marko Mimica iz Splita me je zbog mogućih komplikacija 5. siječnja ove godine uputio na bolovanje. Nisam očekivala nikakvu diskriminaciju, međutim, već 1. veljače sam dobila odluku o prestanku rada, koju je Konzum donio još 14. siječnja.", rekla je Marija za Slobodnu Dalmaciju.

Konzum je doduše Mariju "nagradio" s 26 dana plaćenih doprinosa pa joj je radni odnos prestao 31. siječnja 2005. godine. Uz ovakav "poklon", Mariji preostaje javiti se na Zavod za zapošljavanje radi ostvarenja svojih prava, a država bi trebala razmisliti o tome kako će poticaji za rodilje doista potaknuti mlade žene da imaju djecu koju (ne)će moći uzdržavati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara