Kopač: Za Sloveniju je sugovornik o NEK-u Hrvatska vlada a ne HEP

SLOVENSKI ministar za okoliš i prostor Janez Kopač izjavio je u utorak da je pravi sugovornik za slovensku vladu o pitanjima Nuklearne elektrane Krško hrvatska vlada, a ne Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Kopač je, u razgovoru za slovenski radio, rekao da zato ne može komentirati navode Kažimira Vrankića koji se odnose na eventualnu ponudu Sloveniji da otkupi hrvatski udio u zajedničkom energetskom objektu, izgrađenom prije 20 godina, iz kojega Hrvatska već četiri i pol godine ne dobiva električnu energiju.

´Izjave iz HEP-a ne mogu komentirati jer nikakve službene ponude hrvatske vlade koja je naš sugovornik nije bilo. Zanimljivo će u tom smislu biti čuti da li o navodnim ponudama nešto ima reći potpredsjednik hrvatske vlade Slavko Linić koji će u srijedu boraviti u Ljubljani´, izjavio je Kopač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Kopač je potpisnik hrvatsko-slovenskog sporazuma o nuklearki Krško koji je lani potpisan, ali se ne primjenjuje i s čijom ratifikacijom je Slovenija do sada oklijevala.

Kopač je pak cijenu od 720 milijuna dolara koji se spominju kao hrvatsko stajalište o cijeni njezina udjela u nuklearci ocijenio previsokom, dodajući da je to iznos koji se spominjao u nekadašnjem hrvatsko-slovenskom međurepubličkom sporazumu koji je uz gradnju nuklearke u Krškom predviđao i gradnju još jedne nuklearke u Hrvatskoj, kao cijena za zamjenski energetski objekt.

Kopač je sugerirao da bi Slovenija mogla biti zainteresirana za gradnju zamjenskog energetskog objekta u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara