koprivnica 12 godina od preuzimanja vojarne - svečana sjednica gradskog vijeća

Svečanom sjednicom koprivničkog Gradskog vijeća danas je obilježena dvanaesta obljetnica od preuzimanja vojarne u Koprivnici 30. rujna 1991., kada je ona pregovorima, bez ispaljenog metka, došla u hrvatske ruke.

Sjednici, kojoj je predsjedao predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Feletar, bili su nazočni tadašnji sudionici tog događaja, kao i obitelji poginulih branitelja. Prije sjednice položeni su vijenci na Križ života u koprivničkoj vojarni "Ban Krsto Frankopan" i na Središnji križ na Gradskom groblju Svetog Duha u Koprivnici.

Predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba općine Koprivnica Nikola Gregur podsjetio je da je Hrvatska preuzimanjem te vojarne, kada je iz Koprivnice ispraćeno pet autobusa oficira i vojnika bivše JNA, dobila 56 kamiona streljiva i eksploziva te brojno teško naoružanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić rekao je da je diljem Hrvatske na ratištima bilo više od 5000 građana tamošnjeg kraja, policajaca, pripadnika 117. brigada HV-a i lakog artiljerijskog diviziona, dok je koprivničko gospodarstvo na ratišta slalo hranu, odjeću i popravljalo oružje.

Koprivničko-križevački župan Josip Friščić rekao je da sudjelovanje toga kraja u Domovinskom ratu nije dovoljno vrednovano jer se povijest pisala na osnovi memoara, a ne dokumenata. Podsjetio je da je gospodarstvo te županije na različite načine tijekom rata utrošilo stotine milijuna kuna. Koprivnica i okolica prihvatile su i oko 10.000 izbjeglica i prognanika te su se brinule o izbjeglicama u Mađarskoj.

(Hina) čmi vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara