Koprivničke vlasti tužile 28 studenata koji su dobili stipendije, a nisu završili fakultete

Koprivničke vlasti tužile 28 studenata koji su dobili stipendije, a nisu završili fakultete

Foto: koprivnica.hr/unin.hr

KORPIVNIČKE vlasti podnijele su čak 28 tužbi protiv korisnika stipendija i kredita jer nisu u ugovorenome roku završili studij ili srednju školu.

Unazad dvije i pol godine doneseno je 19 presuda u korist Grada, u pet parničnih postupaka su tuženici po primitku tužbe podmirili cjelokupni dug, pa je Grad povukao tužbe u tim postupcima, dok su četiri parnična postupka još uvijek u tijeku, javlja Podravski.hr.

Također je nedavno donesena presuda protiv jednog Koprivničanca koji nije bio u mogućnosti nastaviti studij te je gradu ostao dužan 5.560 kuna. Uz navedeni iznos, morao je podmiriti dodatnih 300 kuna sudskih troškova. S druge strane, iz Gradske uprave poručuju kako se maksimalno prilagođavaju svima koji su dužni vraćati stipendiju te se rate otplate dogovaraju sukladno mogućnostima dužnika.

"Korisnik stipendije koji završi studij u roku od dvije godine od završetka zadnjeg semestra, dužan je vratiti 50 posto od primljenog iznosa uvećanog za kamatu po stopi od šest posto godišnje, a svi oni koji ne završe studij, prekinu ga, ili ga završe u roku duljem od dvije godine od završetka zadnjeg semestra ili tijekom studiranja izgube status redovnog studenta, dužni su vratiti ukupan iznos uvećan za kamatu po stopi od šest posto godišnje", napomenuli su iz Grada Koprivnice za Podravski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koprivnica sa 550 kuna mjesečno stipendira koprivničke studente koji studiraju u Hrvatskoj sa, a 1100 kuna mjesečno dobilu oni koji studiraju u inozemstvu. Stipendiju ne moraju vraćati studenti koji završe studij u roku od jedne godine od završetka zadnjeg semestra studija

Iz Grada su napomenuli da dužnicima nude mogućnost sporazuma o podmirenju duga kojim se definiraju uvjeti otplate, a nakon toga prestaje se obračunavati kamata.

Za razliku od Grada koji tuži (bivše) studente, Koprivničko-križevačka županija dosad nije pokrenula sudske sporove protiv korisnika stipendija koji su dužni vratiti primljenu stipendiju, a trenutno je takvih samo četiri. Županija trenutno stipendira 20 studenata s mjesečnim iznosom od 700 kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara