"Korade nije stigao do kraja svog popisa za likvidaciju"

O JEDNOJ od najvećih tragedija koje su potresle Zagorje - peterostrukom pokolju u režiji generala Ivana Korade, ne prestaje se govoriti. Ravnatelj policije Marijan Benko je u intervjuu za Jutarnji list još jednom progovorio o osmodnevnoj potjeri te o nastavku istrage.

Benka je izrazito potresao gubitak jednog od njegovih ljudi, 32-godišnjeg pripadnika Kobri Marija Kusanića, no ističe kako bi, da su naredili hvatanje generala nakon što ga je snimila termovizijska kamera, zbog noći i konfiguracije terena možda bi bilo i više žrtava.

Ispričao je kako su se nadali da potraga za Koradom neće završiti ovako tragično te kako su, kobnog četvrtka, odlučili izvršiti ranije isplaniranu pretragu 21 objekta, jer su vjerovali da se Korade skriva u jednom od njih.

Koradin psihološki profil: Drska, arogantna osoba, sklona alkoholu i spremna na sve

Prema Benkovim riječima, slučaj je službeno započeo nakon što je policiji dojavljena otmica Zlate Rabuzin. Prvi osumnjičenik je bio Davor Petriš, kojeg je policija ubrzo pronašla ubijenog u njegovoj vikendici. Tada je započela potraga za generalom Koradom.

Benko je ispričao i kako je svaki novi trag na kojeg je policija naišla sužavao krug sumnjivaca i upućivao upravo na generala. Njegova sina su u policiju priveli kako bi dobili informacije o generalu, no bez uspjeha, jer "ili doista nije znao, ili nije želio dati nikakve informacije o ocu".

"U Koradinom psihološkom profilu stoji da je riječ o drskoj, arogantnoj osobi, sklonoj alkoholu, koja pod utjecajem alkohola uopće ne može kontrolirati svoje ponašanje bez obzira na to o kome se radi. Navedeno je bilo da je ta osoba spremna na sve", rekao je Benko.

"Bili smo uvjereni da će doći do sukoba s Koradom"

Benko je rekao kako je policija bila sigurna da će se sukobiti s generalom, jer je sve ukazivalo na to da Korade ne planira mirnu predaju. "Bili smo uvjereni u to. Kada smo na očevidu vidjeli na koji su način počinjena ubojstva, bili smo sigurni da će počinitelj pružati otpor, da je dobro naoružan i vrlo vješt u rukovanju s oružjem", pojasnio je.

Iako je policija do sada prikupila mnogo indicija o mogućim razlozima pokolja, Benko ih još nije želio iznositi u javnost. Rekao je tek kako je uvjeren da je 15-godišnjeg dječaka Korade ubio samo zato što je bio svjedok.

"Za sve krivi novinari i policija"

"Tragovi govore da je sve žrtve pobio svjesno i iz neposredne blizine. Policija za njega nije bila nikakav autoritet. U dva sam navrata osobno razgovarao s njegovom suprugom koja je izjavila da su za sve što mu se dogodilo nakon rata, dakle za sve incidente i sukobe koje je imao, krivi novinari i policija. Tvrdila je da ništa od toga nije istina i da mu je sve namješteno", ispričao je Benko, dodajući kako je "potpuno razumije", jer je "vjerojatno iz straha, ali i iz želje da zaštiti supruga i obitelj trpjela ono što joj nije bilo lako".

No, članovi Koradine obitelji nisu jedini koji nisu mogli, odnosno nisu željeli povjerovati da je general u stanju počiniti takav monstruozan zločin. Koradini prijatelji i suborci također su događaje pratili s nevjericom.

"Korade se cijelo vrijeme skrivao u krugu od dva kilometra od svog doma"

Benko je rekao i kako je "vrlo upitno koliko je Korade uopće imao prilike pratiti medije" te koliko su do njega dospjeli apeli njegova odvjetnika i obitelji da se mirno preda policiji. Dodao je i kako se odbjegli general cijelo vrijeme skrivao u krugu od oko dva kilometra od svoje kuće.

Još jednom je ponovio kako slučaj generalovim samoubojstvom nije završen te kako policija i dalje istražuje je li Korade imao pomagače, i ako je, tko su oni.

"Korade nije stigao do kraja svog popisa za likvidaciju"

"Imali smo informaciju da Korade namjerava ubiti još nekoliko osoba s kojima je prije dolazio u sukob. Svi su oni imali policijsku zaštitu, no ne bih iznosio njihova imena", rekao je Benko, pojašnjavajući kako je Korade planirao likvidirati još ljudi.

Benko je ispričao i kako policija tek treba utvrditi je li i obitelj Koradi pomagala u bijegu te kako je trošak ove akcije "velik, no isplati se kada se štite životi".

Policajci su smjeli pucati ako Korade zapuca prvi

Benko je rekao kako je policajcima, s obzirom na sve okolnosti potrage, rekao kako "prije svega moraju štititi svoj život". "Znali su da, uz prethodno upozorenje, smiju pucati ako Korade ispali metak. Važno je bilo da budu opremljeni svime što treba za takve situacije, od pancir košulja do naoružanja. Sve je to imao i poginuli kolega Mario", ispričao je Benko te rekao kako ih je Korade zapravo iznenadio napadom.

Ravnatelj policije je rekao i kako su nakon Kusanićeve smrti pristigli brojni brzojavi sućuti te kako će poginuli policajac posmrtno primiti odlikovanje od predsjednika Stjepana Mesića. Dodao je i kako su, tijekom potrage za Koradom, svoju pomoć hrvatskoj policiji ponudili i slovenski policajci te šefovi policija još nekih zemalja.

I.M.
Foto: Index / MUP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara