Korado Korlević preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Korado Korlević preporučuje vam pet omiljenih knjiga
Foto: Privatni arhiv/Index

KORADO Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan i mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Rođen je u Poreču 1958. godine. Gimnaziju je završio u Puli, a Pedagoški fakultet na Sveučilištu u Rijeci. Bio je jedan od voditelja Prve međunarodne ekspedicije na područje tunguske eksplozije u Sibiru 1990.

Otkrio je više od 1400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Od 1993. godine radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan. Uz pedagoški rad, objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu.

Korlević se rado odazvao Indexovu pozivu da preporuči svoje omiljene književne naslove, naglasivši da “neće stavljati stručnu literaturu, nego tih nekoliko knjiga koje su za čitanje kada ti je dosta svega”.

“To su djela koja ismijavaju nas ljude, glupe društvene norme, zapadnu 'civilizaciju'. I da pokušam ispraviti nepravdu, stavljam jedan strip”, rekao nam je Korlević te se i ispričao jer ne može poslati svoju fotografiju s knjigom. "Sve manje čitam knjige tako da ih kao fizičke predmete držim u ruci, preferiram audioknjige ili čitanje na e-čitačima."

Vodič kroz galaksiju za autostopere - Douglas Adams

Boja magije - Terry Pratchett

Znanstvena fantastika i fantastika su možda najbolje platforme za udaljiti se od Zemlje, od apsurdistana modernog društva, pa se onda okrenuti i s te udaljene platforme pogledati unatrag prema nama. Naše mane, ljudska glupost, ali i dobrota i razum tada strše kao svjetionici. Naravno da takvih znanstveno-fantastičnih i fantasy knjiga ima mnogo, ali odabrao sam ove dvije koje su klasici humora u tim dvama žanrovima. Ujedno primjere vrhunskog britanskog humora.

Vrijedi napomenuti da se neke od tih knjiga mogu naći i u audioobliku (“Vodič kroz galaksiju” u obradi BBC-a je izvrstan) i mogu se slušati tijekom putovanja, ako je nekome teško čitati u autobusu.
Kod kuće je najgore - Ephraim Kishon

Povratak na Zemlju, u mali zatvoreni svijet obitelji i društva. Židovski autor, ali naš srednjoeuropski humor, racionalno protiv okruženja. Tu se knjigu masovno čitalo u svijetu bez interneta, za utjehu da nisi sam, da su tvoji  "problemi i nedoumice" prepoznati i da ih dijeliš s mnogima. Mogao sam odabrati bilo koju Kishonovu knjigu, ali ova je najbolji ulaz u njegov književni svijet.

Oklopni bataljon - Josef Škvorecký

Jako važan autor za nas malo starije koji se sjećamo svih izopačenosti onog prijašnjeg jednoumlja.  Tzv. oružane snage, primanja u omladinsku organizaciju, bijeg intelektualca u svoje unutarnje svjetove su neke od tema ovog romana. Vrijedi se i prisjetiti koja je intelektualna velesila Češka, ali da su racionalni junaci u ovoj knjizi - Slovaci.Renée Goscinny i Albert Uderzo - Umpah-Pah

Bez stripa mi svake preporuke za čitanje izgledaju pomalo prazno. Ali za koji strip se odlučiti, a da bude u skladu s ostatkom, nešto što pokazuje naše društvo? Alan Ford ne, u tom stripu živimo. 

Činilo mi se da bi belgijsko-francuska škola stripa bila dobar izbor, ali Asterix je previše poznat, a i pomalo galo-franko-šovinistički. Zato sam se odlučio za nešto drugo od istih autora. Odabrao sam strip kojim se možete prisjetiti djetinjstva, nešto za čitanje s djecom ako su mlađa (ona nam čitaju, a zajedno onda gledamo slike) ili im to dati kao njihov uvod u stripove. Za nas starije, pročitajte ga još jednom i prisjetite se: "Jedan mišava na jednoj raci-paci u jednoj varogi.”

Ne smijemo zaboraviti, mi smo mali jezik. Knjige i stripovi se ipak prevode i našim prevoditeljima treba skidati kapu. Ponekad su im prijevodi bolji od originala.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara