Korejski summit odgođen zbog poplava

Korejski summit odgođen zbog poplava

SJEVERNA i Južna Koreja danas su dogovorile odgađanje drugog summita ikad održanog između vođa ovih dvaju zemalja za početak listopada, zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Sjevernu Koreju, objavio je danas AP.

Kim Jong II, vođa Sjeverne Koreje spremio se po prvi puta u posljednjih sedam godina ugostiti svog južnokorejskog kolegu Roh Moo-hyuna, a sastanak se trebao održati u Pyongyangu, od 28. do 30. kolovoza.

Oba predsjednika složili su se kako je najbolje rješenje odgoda sastanka za početak listopada, prenosi AP.

"Sjeverna Koreja morala je odgoditi ovaj sastanak kako bi se usredotočila na zbrajanje štete nastale katastrofalnim poplavama", objavila je središnja sjevernokorejska novinska agencija (KCNA).

"Svakodnevni snažni pljuskovi kiše pogađali su sve dijelove naše zemlje, uzrokovavši ogromne štete, te kao prioritet nametnuli rješavanje problema nakon krize i pokušaj da se životi ljudi vrate u normalu", javlja KCNA.

Iz Ureda predsjednika Južne Koreje smatraju kako je ovaj potez dokaz da njihovi susjedi i dalje žele da se summit održi.

"Ne vjerujem da postoje neki drugi razlozi za odgodu ovog summita, osim strašne katastrofe koja je pogodila Sjevernu Koreju", izjavio je južnokorejski glasnogovornik Chun Ho-seon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Sjeverne Koreje obavještavaju o 11 posto uništenih polja kukuruza i riže uzrokovanih olujom. UN također upozorava o pogoršanju gladi u Sjevernoj Koreji, a skupine za pomoć izvještavaju o više od 300 nestalih ili umrlih osoba kao posljedici poplave.

Pakete prve pomoći u vrijednosti od sedam i pol milijuna dolara jučer su susjedima ponudile južnokorejske vlasti, a njihov predsjednik izjavio je kako će najavljenu pomoć pokušati isporučiti što prije. Pomoć zemlji, inače zatvorenoj zbog komunističkog režima, ponudile su i Njemačka, SAD, te Singapur.

Glad u Sjevernoj Koreji započela je sredinom 1990-ih, kada je loša ekonomska politika, te gubitak Sovjetske pomoći, uzrokovao pojavu gladi.

Prvi sastanak uopće održan između ove dvije zemlje, održao se 2000. godine, a doveo je do zatopljenja odnosa dvaju Koreja.

Svoju pomoć, ukoliko je Koreja zatraži, najavio je i Japan.

"Na situaciju u Sjevernoj Koreji gledamo sa žaljenjem", izjavio je glavni japanski pregovarač o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, Kenichiro Sasae.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara