Koristeći krivotvorene potvrde s pečatima MORH-a, sedmorica dizala kredite

ZBOG osnovane sumnje da su počinili veći broj kaznenih djela prijevare, krivotvorenja isprava i zloupotrebe položaja i ovlasti tako što su u bankama dizali kredite koristeći krivotvorene potvrde s pečatima MORHa, jučer je u Rijeci privedeno sedam osoba, među kojim i tri djelatna časnika HVa, koji su svi danas pušteni iz pritvora, a predmet upućen na Općinsko državno odvjetništvo u Puli jer su kaznena djela, za koja se sumnjiče, počinjena na području Istre.

Sedmorica, među kojima su, osim trojice djelatanih časnika, i jedan državni službenik i tri umirovljena pripadnika Oružanih snaga, bila su privedena u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci. O njihovu je privođenju priopćenjem obavijestila Služba za odnose s javnošću i informiranje MORH-a. U MORH-u nisu željeli preciznije govoriti o tom slučaju zbog interesa istrage koju provodi USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Rijeke se popodne od istražnog suca Duška Tišme doznalo da su sedmorica privedenih u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci pušteni iz pritvora jer je USKOK odustao od sumnje u počinjenje kaznenih djela koja ulaze u njegov djelokrug. Sudac Tišma dobio je podnesak USKOK-a te je odlučio da se sedmorica puste i predmet uputi na Općinsko državno odvjetništvo u Puli jer su kaznena djela, za koja se sumnjiče, počinjena na području Istre.

"USKOK je predmet prepustio Općinskom državnom odvjetništvu u Puli jer je procijenjeno da nije riječ o zločinačkoj organizaciji i nekakvoj čvrstoj kriminalnoj skupini, odnosno o kaznenim djelima za koja je nadležan USKOK", izjavio je večeras Hini glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Po njegovim riječima, osumnjičenici su pušteni na slobodu nakon što su priznali krivnju i nakon što su u ovoj fazi izvedeni svi dokazi, pa stoga, po ocjeni istražnog suca, nije više bilo razloga za pritvor.

Sedmoricu se sumnjiči se da su u bankama dizali kredite koristeći krivotvorene potvrde s pečatima MORH-a. Na taj su način, tvrdi tužiteljstvo, oštetili banke za oko 100.000 eura. Bajić nije želio otkriti identitet osumnjičenih, ni o kojim bankama je riječ.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara