Koronavirus je ubio prvu demokraciju, Orban ima neograničenu moć

Koronavirus je ubio prvu demokraciju, Orban ima neograničenu moć
Foto: EPA

MOŽE se reći da je Mađarska već bila oslabljena. Desetljeće pod neliberalnim nacionalističkim premijerom Viktorom Orbanom ostavilo je traga na državnim financijama, pravosuđu, civilnom društvu, slobodnom novinarstvu... Čak se rekonfigurirala i izborna politika u korist Orbanove vladajuće stranke Fidesz, piše Washington Post.

Kad je pandemija koronavirusa udarila, budimpeštanska bolesna demokracija dočekala je taj udarac isuviše bolesna i ranjiva. 

Mađarski parlament je u ponedjeljak usvojio kontroverzni prijedlog zakona koji je Orbanu dao neometane ovlasti neograničenog trajanja.

Orban je dobio neograničenu moć na neograničeno vrijeme. To nije demokracija

Parlament je zatvoren, raspisani su budući izbori, postojeći zakoni mogu biti uklonjeni i premijer sada ima potpuno pravo mijenjati što ga je volja, odlučeno je dekretom. Oporba je pokušala postaviti vremensko ograničenje za Orbanove ovlasti u zakonodavstvu, ali nisu uspjeli. Orbanova dvotrećinska većina u parlamentu donijela mu je potpunu moć. 

Mjere su donesene kao dio vladinog odgovora na globalnu pandemiju. Mađarska je izvijestila da je u ponedjeljak navečer blizu 450 slučajeva zaraze koronavirusom, a Orban je prijetnju virusom već komentirao politički prikladnim nazivima. Označio ga je prijetnjom koju nose inozemni migranti i tako graničnoj policiji Mađarske praktički dao još više opravdanja za svoje agresivne postupke. 

"Promjena života sada je neizbježna", rekao je Orban zastupnicima prošlog tjedna kada je opravdavao predloženi prijedlog izmjene zakona. 

"Svi moraju napustiti svoju komfornu zonu. Ovaj zakon daje vladi ovlasti i sredstva za obranu Mađarske", dodao je. 

Zakon o izvanrednim situacijama također predviđa petogodišnju zatvorsku kaznu za Mađare za koje se utvrdi da šire fake news, kao i zatvorske kazne za one koji prkose obaveznoj karanteni. Kritičari tvrde da još uvijek nema vitalne potpore u državnom zdravstvenom sustavu, dok je Orban sebi otvorio karte za još veću dominacijsku kontrolu. 

Orbanovi protivnici diljem Europe situaciju u Mađarskoj vide kao potencijalni put diktaturi

"Ne znam ni za jednu demokraciju gdje vlada efektivno pita za odriješene ruke na neograničeno vrijeme", rekla je Renata Uitz, direktorica komparativnog prava na Sveučilištu srednje Europe u Budimpešti, prenosi Bloomberg News.

"Ovaj će zakon, jednom kad bude potpisan, gotovo sigurno još više pritiska staviti na ono malo što je ostalo od mađarskih neovisnih medija", primjećuje Emily Tamkin iz New Statesmana.

"Dezinformacije jednog čovjeka su izvještaji drugog čovjeka o sve većem neliberalizmu."

Mnogi Orbanovi protivnici drugdje u Europi ovo vide kao potencijalni put do diktature. Uoči parlamentarnih izbora, vodeće figure u Bruxellesu i Strasbourgu upozorile su na "neodređeno i nekontrolirano izvanredno stanje" koje bi moglo dodatno narušiti mađarsku demokraciju.

U ponedjeljak je bivši talijanski premijer Matteo Renzi tvitao ono što mnogi liberalni Europljani osjećaju - da mađarski put k neliberalizmu ugrožava vrijednosti Europske unije u cjelini te da bi mogao zaslužiti izbacivanje iz nje. 

Trump podržao Orbana, veličaju ga i Talijani

No takve drastične kaznene mjere ne donose ništa dobro, pogotovo u situaciji kada cijeli kontinent propada u svojoj borbi protiv koronavirusa. I Orban ima svoje pristaše. Prikazan je kao nacionalistički heroj za protuimigracijske populiste Zapada, a njegov potez odlično je dočekao i predsjednik SAD-a Donald Trump u Bijeloj kući. 

U ponedjeljak je krajnje desni talijanski političar Matteo Salvini branio Orbanove nove ovlasti rekavši da je to dio "slobodnog izbora" demokratski izabranog parlamenta. Godinama su stranke desnog centra u Europi dopuštale da se Orbanova stranka Fidesz skloni pod svojim okriljem u Europskom parlamentu, ukazujući na sposobnost Europe da učinkovito cenzurira Mađarsku.

Sada ćete možda vidjeti nove pozive za izbacivanjem Fidesza iz tog konzervativnog kontinentalnog saveza. 
Orban i njegovi saveznici odbacili su kritike onih koji su novi zakon okarakterizirali kao antidemokratski, inzistirajući na tome da su mjere privremene te da će prestati nakon što prijetnja pandemije nestane.

Drugi nisu baš sigurni u to. 

"Mađarska ide prema autoritarizmu prerušenim koracima"

"Svi bi trebali dvaput razmisliti prije nego što Orbanu pruže podršku", napisao je prošli tjedan Dalibor Rohac iz Američkog poduzetničkog instituta, konzervativnog istraživačkog centra.

"Njegovo desetljeće premijerskog rada obilježeno je neprekidnim napadima na bilo kakva ograničenja njegove moći - bilo da je to radio sudovima, civilnom društvu ili medijima." 

Rohac je, pišući za Washington Post, nastavio: "Prethodni pomaci Mađarske prema autoritarizmu prerušeni su u nužnu reakciju na vanjske prijetnje: strani korporativni interesi tijekom financijske krize, "kozmopolitske elite" tijekom izbjegličke krize 2016. ili, kad god to zahtijeva prilika, filantrop George Soros (dio Orbanove nativističke politike)."

Izrael i Poljska imaju sličan problem

Mađarski premijer nije sam u iskorištavanju ove javnozdravstvene krize u svoju političku korist. Njegov put slijedi i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je prijetnju pandemije iskoristio za ono što se inače zove parlamentarni državni udar, odgađajući često vlastito suđenje za korupciju, a potencijalno osiguravajući novi politički mandat za povratak na vlast.

U obližnjoj Poljskoj oporbene su stranke gnjevne prema tome kako vladajuća desničarska nacionalistička vlada napreduje u planovima za predsjedničke izbore u svibnju, unatoč blokadi države i zabrinutosti da je virus daleko rašireniji nego što su vlasti priznale.

Prema anketama, sadašnji predsjednik Andrzej Duda bio bi u daleko jačem položaju da se izbori ne odgode. 
Iako prijetnja pandemije zahtijeva od nacionalnih vlada da ponekad iskorištavaju jedinstvene ovlasti u nuždi, analitičari su tijekom nedavne krize upozoravali na rizik da političari demagogijom iskoriste zabrinutost javnosti za samu sebe. 

"U izvanrednim situacijama može postojati potreba za odstupanjem od određenih prava i postupaka, ali sve takve mjere moraju biti privremene, proporcionalne i apsolutno neophodne iz perspektive javnog zdravstva", kaže Lydia Gall, istraživačica iz istočne Europe s Human Right Watcha, piše Washington Post, referirajući se na Orbanovu pohlepu za nekontroliranom moći.

"Nejasno formulirane odredbe, kao što se može vidjeti u usvojenim zakonima u zdravstvu za izvanredna stanja, ne ispunjavaju te kriterije, a zasigurno ne kada su postavljene na neodređeno vrijeme", zaključuje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara