KORUPCIJSKA AFERA U ŠPANJOLSKOJ Osuđena vladajuća stranka, 29 osoba ide u zatvor

KORUPCIJSKA AFERA U ŠPANJOLSKOJ Osuđena vladajuća stranka, 29 osoba ide u zatvor

Foto: Getty 

U JEDNOJ od najvećih korupcijskih afera u Španjolskoj, povezanoj s vladajućom Narodnom strankom desnog centra, danas je 29 od 37 optuženih osoba dobilo zatvorske kazne u trajanju do 51 godine.
 
Osuđeni su za udruživanje u mrežu poduzetnika i političara preko koje su kompanije u zamjenu za favoriziranje na javnim natječajima i usluge financirale Narodnu stranku od 1999. do 2005. godine. To razdoblje je prva faza afere poznate pod imenom Gurtel.
 
Na čelu mreže je bio poduzetnik Francisco Correa kojem je izrečena kazna od 51 godine zatvora. Istraga započeta 2007. kulminirala je prošle godine podizanjem optužnice protiv niza članova Narodne stranke.
 
Osuđena vladajuća stranka
 
Bivši blagajnik Narodne stranke, Luis Barcenas, osuđen je na 33 godine zatvora i novčanu kaznu od 44 milijuna eura dok je njegova supruga Rosalia dobila 15 godina zatvora. Među osuđenima je i bivša ministrica zdravstva Ana Mato.
 
Osuđena je i sama Narodna stranka pod optužbom da se ilegalno financirala pa mora platiti kaznu od 245.492 eura.
 
Narodna stranka (PP) je 2011. godine u jeku gospodarske krize smijenila s vlasti Španjolsku socijalističku radničku stranku (PSOE). Od tada upravlja zemljom koja godišnje raste po stopi od 3 posto, ali sa stopom nezaposlenosti od oko 16 posto.
 
Najnovija afera mogla bi ugroziti njenu vlast jer ima manjinsku vladu, a prema posljednjim anketama ju je po popularnosti prestigla stranka centra Građani. Iduće godine se održavaju lokalni izbori te izbori za Europski parlament.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara