Kosor prekrižio HDZ: Na izborima možemo surađivati s Kukuriku koalicijom ili ostati u oporbi

Kosor prekrižio HDZ: Na izborima možemo surađivati s Kukuriku koalicijom ili ostati u oporbi

Screenshot: HTV

GOST današnje emisije Nedjeljom u dva bio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Na pitanje o politici HDZ-a, Kosor je rekao da su HDZ-ovci svjesni gospodarske situacije, ali su zarobljenici onoga što su radili preko osam godina.

Kao veliki problem hrvatskog gospodarskog sustava istaknuo je činjenicu da su građani ovisni o državi. "Ili rade u državnim institucijama, ili su privatnici koji posluju s državom, ili ovise o različitim državnim naknadama", rekao je te istaknuo da gospodarstvo treba usmjeriti na proizvodnju.

Zamoljen da komentira svoju nedavnu izjavu da HSLS, ako uđe u sljedeći saziv sabora, biti u opoziciji, Kosor je istaknuo da se radilo o raspravi o tome hoće li HSLS htjeti stati uz nekog velikog partnera. Istaknuo je da će surađivati s novom saborskom većinom samo ako će htjeti promijeniti model upravljanja. "Ako će se samo promijeniti stranke, a ne i politika, onda suradnja nema smisla. Mi se ne borimo za fotelje, kao u nekim drugim strankama", rekao je.

Također je priznao da je opcija s kojom bi HSLS mogao surađivati Kukuriku koalicija, ali samo ako bude spremna na ozbiljne promjene za spas hrvatske ekonomije. "Na idućim izborima surađivat ćemo s Kukuriku koalicijom ili ostati u oporbi", istaknuo je.

"Vjerujem da možemo dobiti pet zastupničkih mjesta"

Kosor vjeruje da bi na skorim izborima njegova stranka mogla dobiti pet zastupničkih mjesta. "S pet ćemo mjesta moći bitno utjecati na saziv Sabora i važne odluke koje on donosi", rekao je. "Za nas je neuspjeh manje od onoga što smo imali u ovom sazivu, dakle, dva zastupnička mjesta", dodao je.

Kritizirao je HDZ-ov i SDP-ov gospodarski program rekavši da su vrlo slični da se razlikuju tek desetak posto. "Detaljno sam pročitao oba programa i mislim da je najveća tragedija ta što se zabavljamo njihovim prepucavanjima na dnevnoj bazi, a građani ne znaju što zapravo piše u programima", rekao je.

Kosor ističe da se HSLS ne boji reći da treba napraviti rezove, za razliku od drugih stranaka. "Treba smanjiti javnu potrošnju i napraviti neke rezove, mi se ne bojimo to reći. Treba i poticati gospodarstvo te smanjiti nezaposlenost", rekao je.

Na pitanje kako HSLS to namjerava učiniti, s obzirom na činjenicu da je većina građana već siromašna i boji se rezova, Kosor je istaknuo da neće biti smanjenja plaća jer one ionako ionako nisu velike. Smatra da bi se moglo uštedjeti na više mjesta, od socijalnih naknada i zdravstva to uvođenja jedinstvene porezne stope i vraćanja novca iz mirovinskih fondova u proračun. "Mi danas dijelimo socijalne naknade po dohodovnom cenzusu, a ne imovinskom. Ljudi dobivaju socijalnu pomoć, a voze skupe automobile. Tome namjeravamo stati na kraj", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo uštedjeti na zdravstvu u kojemu je zaposleno više administrativnog i drugog osoblja nego liječnika i medicinskih sestara"

"Možemo uštedjeti u segmentu zdravstva jer imamo ogromnu potrošnju lijekova koja nije potrebna, sumnjive natječaje i tako dalje. Zdravstvo bismo sjekli u organizaciji. Naime, ima veći broj administrativnih radnika i raznog drugog osoblja nego medicinskih sestara i liječnika! Ali nikako ne bismo štedjeli na pacijentima", rekao je i dodao da ne bi ukidali bolnice, ali zbog uštede, spajali uprave.

Kosor također predlaže da se povuku četiri milijuna kuna iz mirovinskih fondova i vrate u prvi stup. Osiguranici bi to mogli učiniti dobrovoljno, a time se smanjio proračunski deficit.

Predsjednik HSLS-a je također istaknuo da se njegova stranka zalaže za jedinstvenu stopu poreza na dohodak i dobit od 23 posto. Na napomenu voditelja da to znači povećanje poreza, Kosor je detaljnije objasnio plan. "Danas je porez na dobit 20 posto, ali prema našem programu bi za onoga tko reinvestira dobit vrijedila nulta porezna stopa, čega sada nema. Time bismo potakli građane da reinvestiraju dobit, dok sada i u tom slučaju plaćaju 20 posto", objasnio je.

Podizanje porezne osnovice: Radnici s malim plaćama bili bi oslobođeni poreza i prireza

Također je iznio zamisao o podizanju porezne osnovice na tri tisuće kuna čime bi se zaštitilo radnike koji primaju plaće od dvije do tri tisuće kuna. "Tako bi radnici koji imaju manju neto plaću bili oslobođeni svih poreza i prireza, a poslodavce bi se potaklo da im daju veće plaće", objasnio je.

Govorio je i o potrebi ukidanja županija. "Svima je jasno da se to mora. Želimo imati pet jakih regija. U županijama je sada zaposleno 5.000 ljudi, a dvije trećine zaposlenika nije potrebno", rekao je te dodao da bi se zaposlenike koji su višak trebalo zaposliti u realnom sektoru.

Kosor je rekao da treba uvesti red u subvencioniranje poljoprivrednika. "Pravi seljaci, koji se dižu u tri ujutro kako bi radili, trebaju biti nagrađeni. Sada ima mnogo špekuliranja jer brojni pojedinci imaju zemlju, primaju poticaje, a ništa na njoj ne rade", rekao je.

"Apsolutno sam oduševljen radom Ive Josipovića"

Na kraju je istaknuo važnost uloge banaka u današnjoj krizi, rekavši da i one moraju dijeliti sudbinu zemalja u kojima djeluju. "Trebale bi se odreći desetaka različitih naknada koje naplaćuju. Time bi pomogle i sebi jer ovako režu granu na kojoj sjede. Postoje neki koji govore da države trebaju biti vlasnici banaka, ali ja smatram da nije toliko loše što su banke u stranom vlasništvu, nego je problem u onome što im dopuštamo da rade u našoj zemlji", rekao je.

Također je napomenuo da je "apsolutno oduševljen radom Ive Josipovića". "Mislim da smo dobili najboljeg predsjednika, pogotovo gledajući njegove protukandidate na prošlim predsjedničkim izborima", završio je

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara