Kosor i Milanović popili famoznu kavu: "Nismo neprijatelji nego politički suparnici"

Tekst: I.Kri. / J.C.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor danas se sastala s čelnicima oporbe te pokušala dogovoriti sporne točke izmjene Ustava, no to joj nije uspjelo te je novi susret dogovoren za dva tjedna.

Na dnevnom redu sastanka bilo je dopunsko glasanje manjina, referendum za ulazak u EU te glasanje dijaspore, oko čega se vladajući i oporba ne mogu dogovoriti već duže vrijeme. Josip Leko iz SDP-a nakon sastanka je izjavio kako se dobro napreduje, ali da se još ništa nisu dogovorili.

"Napredujemo dobrim, a ne puževim korakom"

"Napredujemo dobrim, a ne puževim korakom, nismo ništa dogovorili, ali smo se jako približili. Radit ćemo da se usuglasimo na svim pitanjima koja nisu riješena na radnoj skupini u Saboru", kazao je Leko, dok je Vesna Pusić iz HNS-a istaknula kako bi se ustavne promjene trebale donijeti početkom proljeća.

Saborskoj zastupnici SDP-a Ingrid Antičević Marinović najvažnije je da je Vlada prihvatila prijedlog novoizabranog predsjednika Ive Josipovića o nezastarijevanju kriminala iz pretvorbe i privatizacije. 

Kosor i Milanović vodili "konstruktivan" razgovor

HDZ-ov "ministar procedure" Vladimir Šeks nije želio komentirati razgovore u Vladi. Predsjednik HSP-a Daniel Srb kazao je kako je njegova stranka protiv smanjivanja cenzusa potrebnog za referendum, a ne slaže se ni s tim da manjine imaju veća prava od emigracije.

Nakon dugonajavljivane famozne kave Jadranke Kosor i Zorana Milanovića, sudionici su rekli da su vodili konstruktivan razgovor. Jadranka Kosor izjavila je kako su razgovarali o mnogim temama, među kojima su njoj bile najdraže one gospodarske. Milanović se nakon završetka kave baš osvrnuo na najdražu temu premijerke i kazao da je sadašnja razina potrošnje države neodrživa te da je treba smanjiti.

"Nismo neprijatelji nego politički suparnici"

"Bio je to dobar razgovor u kojem smo pokrili puno tema, a posebno je bitno da smo razgovarali o mjerama za jačanje gospodarstva i spas radnih mjesta", kazala je Jadranka Kosor. "Zoran Milanović i ja nismo neprijatelji, mi smo politički suparnici, ali oboje moramo raditi za dobrobit Hrvatske", rekla je Kosor i najavila nove razgovore s Milanovićem, ali i s čelnicima ostalih stranaka.

Milanović je priznao da je današnji razgovor znak bolje suradnje s Jadrankom Kosor i HDZ-om, ali i odbacio mogućnost stvaranja velike koalicije zato što "Hrvatska nije u ratu nego u krizi". Šef SDP-a dodao je i da će razina suradnje ovisiti o stvarnoj spremnosti Vlade da se pozabavi glavnim gospodarskim problemima. "Premijerka je rekla da puno rade i pokušavaju sve najbolje, ali mi vjerujemo da ipak može bolje", kaže Milanović koji tvrdi da su u ovoj krizi hitno potrebne mjere štednje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara