Kosor: Istine se ne bojimo; Josipović: Zločinački pothvat nije postojao

Foto: Tomislav Kristo, Nina Đurđević/Cropix

JADRANKA KOSOR obratila se javnosti oko sat vremena nakon što je izrečena presuda koja je šokirala Hrvatsku.

"Presuda koja je izrečena nije pravomoćna. Pred nama je žalbeni postupak. Budući da je prvostupanjsko vijeće utvrdilo da je Hrvatska djelovala u udruženom zločinačkom postupku. To je za Vladu RH  neprihvatljivo. Poduzet ćemo sve da se ta kvalifikacija pred drugostupanjskim vijećem poništi. Vlada je naručila studiju o teoriji zajedničkog zločinačkog pothvata i ta studija pravnih stručnjaka je poslana sudu.", kaže Kosor.

"U životu pojedinaca i naroda postoje trenuci koje je teško prihvatiti. Naše stajalište o karakteru operacije Oluja vrlo je jasno: to je bila legitimna operacija s ciljem oslobođenja područja. Svaka naša reakcija se u ovom trenutku pomno prati i mjeri, međutim želi reći ono što vjerujem da osjećaju svi hrvatski građani., Mi se istine ne bojimo, ponosni smo na sve koji su omogućili da danas budemo slobodna država. Hrvatima želim zahvaliti što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo. Uvjerena sam da ćemo i u ovoj situaciji pokazati jedinstvo i iskazati našu vjeru u hrvatsku budućnost", rekla je Kosor.

"Sazvala sam sjednicu Vlade kako bismo raspravili o daljnjim pravnim koracima", zaključila je Kosor.

Josipović: Mnoge teze će biti osporene u žalbenom postupku"Osuđujuća presuda generalima Gotovini i Markaču, posebno obrazloženje o udruženom zločinačkom pothvatu, ozbiljan je pravni akt koji je šokirao mnoge", kazao je Ivo Josipović u izvanrednom obraćanju povodom haške presude generalima. Josipović je istaknuo da su mnogi građani razočarani i teško prihvaćaju presudu, ali i naglasio da ona ne dovodi u pitanje legitimitet i legalnost Domovinskog rata ni Oluje.

"Uvjeren sam da zločinački pothvat nije postojao, a teza o zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi sudionici vojske i policije zločinci. Hrvatska poštuje i poštovat će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu", kaže Josipović naglašavajući da Hrvatska nikad neće moći prihvatiti dovođenje u pitanje legitimiteta Domovinskog rata.

"Hrvatsko pravosuđe jednako tretira i osuđuje sve zločine i brine o svim žrtvama. To je dio našeg pravnog poretka", kazao je Josipović naglasivši da mu je jasno kako građani suosjećaju s osuđenim generalima, ali također je naglasio da branitelji i svi građani podržavaju Hrvatsku koja poštuje vladavinu prava.

"Uvjeren sam da će mnoge teze biti preispitane pa osporene u žalbenom postupku. Domovinski rat ostaje pravedan i obrambeni, u kojem smo sačuvali svoju slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića", zaključio je Josipović.

Zatvorena sjednica Vlade: Teze o udruženom zločinačkom pothvatu su neprihvatljive

Na sjednici Vlade koja je počela u 14.30 sati bio je i predsjednik Josipović. Sjednica je bila zatvorena, a nakon nje stiglo je kratko priopćenje.

"Vlada Republike Hrvatske ističe kao neprihvatljive izrečene teze o udruženom zločinačkom pothvatu, a vezano uz vojno-redarstvenu akciju "Oluja" koja za Republiku Hrvatsku predstavlja legitimnu obrambenu akciju poduzetu u cilju oslobođenja državnog teritorija. Vlada Republike Hrvatske prihvaća zaključke iz Studije Akademije pravnih znanosti Hrvatske "Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze". Vlada Republike Hrvatske podnijet će zahtjev za stjecanje statusa prijatelja Suda u ovom predmetu. ", priopćeno je iz Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara